Duurzaam buiten: maak jouw tuin winterklaar

Gepubliceerd op zaterdag 13 november 2021
Het wordt kouder en natter: Koning Winter is duidelijk op komst. TotAalter geeft tips om jouw tuin op een duurzame manier klaar te maken voor de winter.

Snoeien mag, maar niet te vééééél

Snoeien kan, maar wees niet té enthousiast. Veel vogels en insecten zijn nog op zoek naar een fijne schuilplaats. Hergebruik het snoeiafval als bodembedekker, of doe het in de compostbak. Heel veel takken? Haal de architect in jou naar boven en bouw een takkenwal.

Dorre stengels mogen blijven staan

Dorre stengels kunnen gebruikt worden als schuil- en/of nestplaats. Vogels kunnen er ook aanschuiven voor een rijkelijk buffet van zaden, bessen en insecten.

Leg een mulchlaag

Zorg voor een bedekkende mulch- of toplaag van houtsnippers, herfstbladeren, compost of gazonmaaisel: zo voorkom je vorstschade aan de bodem en overleven de wortels van de planten zonder problemen. En je voedt de wortels ook nog eens.

Boost jouw gazon met compost

Verwen jouw gazon - na de laatste maaibeurt op een hogere maaistand - extra door er een compostlaag van 0,5 cm op te strooien. Zo vermijd je op een duurzame manier mosvorming én bevorder je de bodemstructuur. Zelf composteren? Het gemeentebestuur biedt materiaal aan om thuiscomposteren te promoten. Meer info via www.aalter.be/zelf-composteren.

Kleine en grote wasjes

Bescherming en onderhoud zijn cruciaal in de levensduur van tuinmeubelen. Een handig middeltje is ‘baking soda’. Andere producten kunnen en mogen, maar kies voor 100% milieu en ecovriendelijke producten.

Water is en blijft het nieuwe goud

De tuin hoeft niet meer besproeid te worden. Denk er tijdig aan om de buitenkraan netjes in te pakken en af te sluiten. Zo voorkom je later lekkages of defecten.