Dit was 2021

Gepubliceerd op maandag 27 december 2021
In een jaar waarin corona nog altijd het leven domineerde, kwamen er in Aalter een pak nieuwe realisaties bij. Een Aalters vaccinatiecentrum om de inwoners dichtbij huis een prik te kunnen geven, nieuwe stations, geluidsschermen, een skatepark en zo veel meer.

Aalter is duidelijk een plek waar het goed leven, werken en ontspannen is. Dit was 2021 …

Januari – februari: vaccinatiecentrum

Om alle Aalternaren in eigen gemeente te kunnen vaccineren kiest Aalter voor een eigen vaccinatiecentrum. Van januari tot nu zijn er in het Sportpark Aalter-centrum 55.000 eerste, tweede en derde prikken gezet.

Maart: stations vol comfort

De nieuwe stations in Sint-Maria-Aalter en Bellem zijn in maart klaar. In beide stopplaatsen kunnen reizigers via een nieuwe onderdoorgang naar de sporen en de comfortabele, verhoogde perrons.

Maart: rioleringswerken

De Aalterseweg, Moerakkerstraat, Akkerstraat, Grote en Kleine Kapellestraat en Driebekweg in Knesselare krijgen nieuwe rioleringen én worden heringericht. De werken lopen nog tot een eind in 2022.

April: speeldorp

Urseldorp is en blijft een speeldorp. Speeltram ‘Kamielken’ en knikkerbaan ‘Pierlala’ krijgen een opknapbeurt om spelende kindjes een geweldige tijd te bezorgen, vlakbij de leuke terrasjes. Ook de zitbanken zitten in het nieuw.

Juni: fietsveilige brug

De brug over de sporen, in de Lotenhullestraat in Bellem, wordt opgekrikt en uitgerust met veilige en verhoogde fietspaden.

Juli: comfortabel, toegankelijk treinstation

Het drukbeklante station in Aalter-centrum is comfortabeler en toegankelijker. Mét vier aangepaste, opgehoogde perrons, nieuwe schuilhuisjes, zitbanken en luifels en een nieuwe onderdoorgang. De komende jaren volgen nog een parkeergarage, een nieuw stationsgebouw en Stationsplein.

Juli: schitterende kerk

De Sint-Willibrorduskerk in Knesselare schittert. Na de voorgevel en de toren, werden de zijgevels, grote dakkapellen en kleine verluchtingskapellen aangepakt. Al het schrijnwerk ging in ‘ossenbloedrood’. Ook de glas-inloodramen werden gerestaureerd. Een gerenoveerd smeedijzeren koorkruis en een nieuw topgevelkruis in blauwe hardsteen vormen de kroon op de restauratiewerken.

Augustus: extra padelvelden

Wegens het overdonderende padelsucces legt Tennisclub Ludoviek, in samenwerking met het lokaal bestuur, nog eens drie terreinen aan in Knesselare. Op die manier krijgen naast de klassieke sporten ook nieuwe(re) disciplines alle kansen in Aalter.

September: ArtA’A

Kennis- en cultuurcentrum ArtA’A opent officieel de deuren. Tijdens het eerste jaar – in volle coronaperiode - kwamen er maar liefst 150.000 bezoekers over de vloer. Het gebouw valt in de smaak en sprankelt met high-end woord- en dansstudio’s, grote en riante kunstateliers, het Theater en een belevingsbibliotheek.

September: Guldensporenpark

Het Guldensporenplein in Lotenhulle wordt het Guldensporenpark: een eigentijdse, groene oase waar sport, spel en ontmoeting in elkaar overvloeien. Een multifunctioneel sportterrein zal niet alleen voor tennis, maar onder andere ook voor voetbal gebruikt kunnen worden.

Oktober: geluidsschermen

Langs de E40 en het op- en afrittencomplex komen 5,5 kilometer geluidsschermen. Intussen zijn de geluidsmuren richting kust al afgewerkt, meteen na de kerstvakantie gaat de aannemer aan de slag richting Brussel.

Oktober: nieuwe stationsomgeving

In Sint-Maria-Aalter krijgen de Vaartlaan, Knesselaarsestraat, Vaanders, Planterijstraat, Bokhoutlaan en Blekkervijverstraat een make-over. Er komt een apart rioleringsstelsel voor regenwater en afvalwater, dat niet langer in de beken en het kanaal maar in een rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht komt. Straten worden fraaier, groener én veiliger met nieuwe fietspaden, fietssuggestiestroken en verkeersveilige kruispunten.

November: fietsen tussen Gent en Brugge langs het kanaal

In de Overleiestraat, op de grens van Aalter, Knesselare en Sint-Maria-Aalter, begint de aanleg van een fietspad langs het kanaal Gent-Oostende. Het comfortabel, drie meter brede fietspad is de ‘missing link’ op de fietssnelweg tussen Gent en Brugge en moet tegen de zomer van 2022 klaar zijn. Samen met de aanleg van het fietspad investeert het lokaal bestuur ook in vergroening van de bermen en pakt het de weg in de Overleiestraat en het Jezuïetengoed aan.

November - december: asfalt voor tien straten

Aalter pompt 1 miljoen euro in de renovatie van 8,7 km wegen in tien verschillende straten. In november en december gaan de Brouwerijstraat (Aalter-centrum), Markettestraat (Bellem) en Breemeersen, Bollestraat, Bosstraat, Guldensporenplein, Lobulckstraat, Malsemstraat, Nauterkensstraat en Scheurveldstraat (Lotenhulle) in het nieuw.

December: eerste snellaadstation

Op parking Aard opent een snellaadstation voor vier elektrische voertuigen: elektrische rijders kunnen er, pal naast de N44 Knokkebaan en vlakbij de autosnelweg E40, op een kwartier tijd tot wel 300 km bereik ‘tanken’ met groene stroom. Daarmee slaat onze gemeente voorgoed de weg in richting duurzame mobiliteit.

December: aankoop kloostergebouw

Aalter rondt de aankoop van het kloostergebouw in Knesselare af. De weg ligt nu helemaal open voor een nieuw, bruisend, innovatief en multifunctioneel centrum. Het verenigingsleven, bib, kinderopvang, academie en KMTO (Knesselaarse Muziek- en Toneelonderwijs) komen er samen onder één dak.

December: skatepark

Net voor de kerstvakantie krijgt het Sportpark Aalter-centrum er een blikvanger én een sportdiscipline bij: tussen de sporthal en het kunstgrasveld komt een skatepark van 500 vierkante meter, waar zowel beginners als ‘professionals’ en zowel (inline-)skaters als steppers hun skills kunnen oefenen.