Dierenwelzijn: wat te doen met zwerfkatten?

Gepubliceerd op vrijdag 26 maart 2021
Het gemeentebestuur laat zwerfkatten steriliseren om ze daarna terug vrij te laten op hun vertrouwde plek. Zo voorkomen we de geboorte van nog meer zwerfkatten en het daaraan gekoppelde dierenleed en wordt op termijn de grootte van de zwerfkattenpopulatie geleidelijk, maar effectief verkleind.

Steriliseren

Indien er in jouw omgeving een kat zonder eigenaar rondzwerft, kan je contact opnemen met het gemeentebestuur. Die geeft jouw melding dan door naar het Dierenasiel Gent, die op haar beurt een afspraak maakt met jou als melder voor het plaatsen van een val. Als het
dier gevangen is, gaat het naar een aangestelde veearts voor sterilisatie en wordt het achteraf terug vrijgelaten in de vertrouwde omgeving.

Oproep: zwerfkatten zoeken thuis

Als er te veel zwerfkatten op een bepaalde plaats leven, is het niet altijd mogelijk om alle dieren terug te zetten. Daarom doet het gemeentebestuur een warme oproep naar inwoners die een zwerfkat willen opvangen. Het gaat meestal om wilde katjes die niet binnen moeten worden opgevangen, maar meer de vrijheid verkiezen. Woon je iets ruimer of op een boerderij(tje), dan kunnen ze van nut zijn om muizen of ratten te verjagen.

Wat doet een opvanggezin?

Een opvanggezin geeft de zwerfkat eten en drinken, medische verzorging indien nodig, onderdak in een schuur(tje) in het stro of in een tuinhuis met een mandje … Het gemeentebestuur zorgt en betaalt ervoor dat de zwerfkat steriel is, ontwormd, ontvlooid en voorzien is van een knipje in het oor. Dat is een kenteken dat het diertje al geholpen is en niet nog eens naar een dierenarts moet gebracht worden.

Wie een zwerfkat opvangt moet, die in de eerste weken binnen houden, zodat het dier kan wennen aan zijn/haar nieuwe omgeving/geuren en niet direct op de loop gaat. Interesse? Neem dan contact op met de cel milieu op tel. 09 325 22 00 of via milieu@aalter.be.