De Reinaertzaal wordt een nieuw, bruisend en multifunctioneel centrum in een groene omgeving

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022
Het lokaal bestuur Aalter heeft plannen om het parochiaal centrum Reinaertzaal in Ursel te kopen én te slopen. In de plaats komt een nieuw, functioneel gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en het verenigingsleven.

Het parochiaal centrum Reinaertzaal (dat al enkele jaren leegstaat in Onderdale) en het ruime terrein errond waren voor het lokaal bestuur al langer een heel interessante piste om een mooi project voor Ursel te realiseren. De centrale ligging is een groot pluspunt, net als de nabijheid van de plaatselijke school en het woonzorgcentrum. Het voormalig parochiaal centrum is eigendom van de kerkfabriek, die het nu verkoopt aan het lokaal bestuur. De aankoopprocedure is lopende.

Centrale dienstverlening

In afwachting van de aankoop, werkte het bestuur het voorbije jaar achter de schermen al volop verder aan de voorbereiding van het project: Aalter wil er verschillende functies onderbrengen in een nieuwbouw en op die manier de dienstverlening in het dorp centraliseren op één goede bereikbare plek.

Bib, kinderopvang, verenigingen, activiteiten …

Aalter kiest voor een gebouw van de toekomst: duurzaam, modern, in een groene omgeving. De buitenschoolse opvang en de uitleenpost van de bibliotheek krijgen er gloednieuwe lokalen ter beschikking: hun ruimtes zullen verbonden kunnen worden met een multifunctionele zaal die dienst kan doen als extra binnenspeelruimte voor de kinderen of om bijvoorbeeld lezingen te laten plaatsvinden. Ook het verenigingsleven zal er terecht kunnen voor vergaderingen, workshops, kleine activiteiten …

Ontmoetingsplaats buiten

De buitenruimte wordt opgedeeld in twee delen: enerzijds krijgt de kinderopvang er een afgesloten speelterrein, anderzijds komt er een kindvriendelijke en rolstoeltoegankelijke ontmoetingsplaats voor toevallige passanten en inwoners, voor klein, groot, jong en oud. Dichtbij het woonzorgcentrum en de school kan het ook hier voor een extra beleving zorgen.

Grote investering voor Ursel

Het lokaal bestuur reserveert 2,6 miljoen euro voor de aankoop van de Reinaertzaal én het nieuwbouwproject. Aalter kiest voor een Design & Build-overeenkomst. Dat betekent dat één partner instaat voor zowel het ontwerp als de realisatie, wat heel wat voordelen biedt naar kwaliteit en snelheid van uitvoering. De zoektocht naar een geschikte partner is gestart.