De paarse zak wordt terug blauw (maar voor de rest verandert er niks)

Gepubliceerd op donderdag 9 mei 2019
Vanaf juni komt er een Nieuwe Blauwe Zak. Voor Aalter verandert er weinig. De vertrouwde paarse P+MD-zak, waar Aalter pionier in was, verschijnt geleidelijk in het hele land, maar wordt terug blauw. Enkel de kleur verandert. De inhoud blijft hetzelfde. Je rol paarse zakken kun je gewoon opgebruiken.

Aalterse P+MD-zak over het hele land

In 2016 werd de blauwe PMD-zak vervangen door de paarse P+MD-zak, met de bedoeling om meer plastic verpakkingen in te zamelen. Aalter speelde een hoofdrol in het proeftraject. De paarse zak werd al snel een succes, dankzij de inzet van alle inwoners. Nu is Fost Plus klaar om de uitgebreidere inzameling stap voor stap over het hele land in te voeren. Voor de Aalternaar verandert er weinig: enkel de kleur van de paarse zak wordt opnieuw blauw.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol P+MD-zakken heeft gekocht of nog blauwe PMD-zakken heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven onbeperkt geldig. De nieuwe zakken zullen vanaf juni verkocht worden in dezelfde verkooppunten: je supermarkt, buurtwinkel, enzovoort,...

Een overzicht van de verkooppunten vind je terug op www.aalter.be/huisvuilzakken. Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger.

Opgelet: niet overal tegelijk

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven… Het kan dus dat in een buurgemeente of op je werk de nieuwe sorteerregels nog niet gelden.

Veelgestelde vragen

Worden de nieuwe zakken duurder?

Neen, de prijs van de nieuwe zakken blijft gelijk.

Waarom is de nieuwe blauwe zak beter voor het milieu?

In de Nieuwe Blauwe Zak mogen, zoals in de paarse zak, alle plastic verpakkingen, dus ook yoghurtpotjes, botervlootjes, zakken of folies. Daardoor zullen Fost Plus en IVM heel wat meer verpakkingen kunnen recycleren, waardoor zij minder nieuwe grondstoffen nodig hebben, energie besparen en minder CO2 uitstoten.

Worden de nieuwe blauwe zakken groter?

Neen, de nieuwe zakken hebben dezelfde afmetingen en inhoud als de vroegere paarse zakken.

Wie financiert de Nieuwe Blauwe Zak?

Het systeem – van de ophaling bij je thuis tot de uiteindelijke recyclage – wordt gefinancierd door de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen. Ze betalen op basis van de soort verpakking en de hoeveelheid verpakking een jaarlijkse bijdrage aan Fost Plus.

Meer informatie?

Meer info vind je op de website www.ivmmilieubeheer.be en www.denieuweblauwezak.be. Fost Plus bezorgt nog een informatiefolder.