De laagspanningskabels

Uit de elektriciteitscabines lopen meerdere laagspanningskabels naar de omliggende straten. Deze kabels zijn individueel aangesloten en voorzien van zekeringen op een laagspanningsbord.

Ze worden gebruikt om huizen en kleine en middelgrote bedrijven met een laag tot gemiddeld stroomverbruik aan te sluiten. Klanten met een groot stroomverbruik moeten hun eigen elektriciteitscabine installeren. Vroeger vertrokken er maar een paar kabels uit de cabine, maar tegenwoordig is het gebruikelijk dat er voor elke straat (en/of straatkant) een aparte kabel wordt gebruikt om huizen aan te sluiten, dit als gevolg van de groeiende vraag naar elektriciteit.

Daarnaast is de openbare verlichting aangesloten op dit bord. De kabels hiervoor zijn dunner dan die voor huisaansluitingen (meestal 4x4° of 10°). De besturing in de cabine regelt wanneer de straatverlichting aan- en uitgaat op basis van de geldende verlichtingstijden.

In de nabije toekomst zal deze besturing verdwijnen en zullen alle straatlampen individueel worden aangestuurd, waarschijnlijk rond 2028-2029 wanneer alle oude lampen zijn vervangen door ledlampen.