De Katrol valt in de prijzen

Gepubliceerd op donderdag 20 juni 2019
De Aalterse Katrolwerking, waarbij het OCMW kinderen uit kansarme gezinnen studie- en opvoedingsondersteuning aan huis geeft, heeft een Europese onderscheiding gewonnen. Aalter mocht het project voorstellen in Milaan.

Van woensdag 5 tot vrijdag 7 juni 2019 vond in Milaan het 27ste European Social Services Conference (ESSC) plaats. Dit is een organisatie van de European Social Network (ESN). ESN is een onafhankelijk netwerk voor lokale publieke sociale diensten in Europa en brengt organisaties samen die lokale sociale dienstverlening plannen, financieren, managen, reguleren en leveren. Daarnaast ondersteunen ze de ontwikkeling van sociaal beleid en sociale zorg door de uitwisseling van kennis en expertise.

Aalter was erbij!

Aalter viel in Milaan in de prijzen met haar Katrolwerking, die uit 1.123 projecten werd gekozen. In 2015 ging OCMW Aalter van start met het project, waarbij kinderen uit kansarme gezinnen integrale studie- en opvoedingsondersteuning aan huis krijgen. Het concept ontstond in 2001 in Oostende naar aanleiding van de ‘Werelddag tegen extreme armoede’.

De Katrol heeft drie basisdoelstellingen:

  • kansarme kinderen kansrijker maken;
  • zelfredzaamheid van de ouders verhogen en een onderwijscultuur in het gezin installeren;

toekomstige hulpverleners, leerkrachten… (studenten) de kans bieden om zicht te krijgen op gezinnen die in kansarmoede leven.Ankerfiguur Charon Moens (OCMW Aalter) mocht het project op het congres in Milaan voorstellen voor 550 aanwezigen uit 34 landen. De Katrolwerking kon op veel interesse rekenen. Uit Frankrijk kwam al een concrete vraag naar inlichtingen.

De Katrol

De Katrol is er voor kinderen van de derde kleuterklas tot en met het eerste middelbaar. Een ankerfiguur coördineert de werking van De Katrol. Intussen kreeg het project heel wat navolging in het Meetjesland, waarbij het OCMW van Aalter de trekkersrol opneemt in verschillende gemeenten: Eeklo, Maldegem, Lievegem, Wachtebeke, Assenede en Kaprijke. Meer info over De Katrol vind je op www.aalter.be/katrol.