Ook Aalter zet telkens zijn beste beentje voor om de gemeente lenteklaar te maken. Zin om mee te doen met de grote Lenteschoonmaak? Surf dan snel naar mooimakers.be/lenteschoonmaak en kijk waar er een opruimactie gepland staat of organiseer er zelf één.
Dit kan je áltijd doen
Naast deelnemen aan de Lenteschoonmaakacties kan je het hele jaar door met enkele simpele handelingen of acties helpen de gemeente proper te houden. Zo maken we samen van Aalter een gemeente waar het aangenaam vertoeven is.
Word bermmeester
Onze bermmeesters – ruim 150 vrijwilligers of 92 gezinnen sterk – ruimen samen 986 kilometer berm op. Omdat de strijd tegen zwerfvuil een harde en hardnekkige strijd is, blijven extra handen welkom.
Een zakje voor de hondenpoep
Hondenpoep is een grote bron van ergernis, vervelend en vies. Dat geldt ook voor bossen, struiken, openbaar groen, weiland, grasvelden op speelterreinen … Een plastic zakje meenemen als je gaat wandelen met je hond en het hoopje opruimen is een kleine moeite, niet?
Voorkom vliegend papier en karton
Om te voorkomen dat papier en karton gaan vliegen bij hevige wind, is het raadzaam om alles aan te bieden in een gesloten kartonnen doos of stevig samen te binden met touw. Gebruik natuurtouw, geen ijzerdraad of plastic koord.
Neem lege blikjes mee naar huis
Gooi geen vuil weg (ook geen fruitschillen), maar neem je afval mee naar huis om in de juiste afvalbak te gooien. Blikjes belanden vaak in de bermen rond grasweides of akkerland. Wanneer die bermen in het voorjaar gemaaid worden, worden die blikjes versnipperd in scherpe stukken. Als (landbouw)dieren deze inslikken, kan dat fatale gevolgen hebben.
Dit doet het bestuur
Nette pleintjes, propere straten: het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Onze gemeente mooi houden, vraagt veel werk en inzet van de gemeentelijke medewerkers.
Het hele jaar door gaat de Aalter Proper-ploeg, gesteund door de vrijwillige bermmeesters, dagdagelijks het zwerfvuil te lijf. Ze vegen straten, ledigen vuilbakken, verwijderen onkruid en doen herstellingen op het openbaar domein. De groendienst plant bomen, struiken, planten en bloemen aan, zaait bloemenweides en grasperken in en onderhoudt het bomenbestand met de nodige snoeibeurten. Nu de natuur volop aan het ontluiken is, komen daar nog extra taken bij. Pleinen, perken en plantsoenen worden actief onderhouden, hagen geschoren, gras gemaaid en onkruid verwijderd. Alles om Aalter klaar te maken voor de lente.