De drempelvrije bib: geen boetes meer en één gigantische collectie

Gepubliceerd op donderdag 29 februari 2024
Regiobib Meetjesland, waar ook onze Aalterse bibliotheken deel van uitmaken, kondigt een nieuw concept aan: de drempelvrije bib.

Met de drempelvrije bib willen Regiobib Meetjesland en het lokaal bestuur de toegang tot de bib voor iedereen eenvoudiger maken. Concreet? Eén gedeelde collectie en één gezamenlijk gebruikersreglement met een boetevrij systeem. Vanaf nu ervaart u dus minder drempels en meer kwaliteit bij een bibliotheekbezoek!

Wat betekent een drempelvrije bibliotheek in het Meetjesland?

  • Eén gezamenlijk bibliotheekreglement: De negen deelnemende gemeenten in het Meetjesland hebben voortaan één uniform reglement voor de bibliotheken. Aangesloten bij de bib in Aalter? Dan bent u ineens ook lid in alle gemeenten van Regiobib Meetjesland: Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate.
  • Eén collectie: De bibliotheken bundelen hun krachten en vormen één gedeelde collectie. Zo hebben gebruikers toegang tot een breed aanbod aan materialen, ongeacht hun locatie.
  • Geen boetes: De bibgebruiker krijgt meer vertrouwen én verantwoordelijkheid. Boetes voor te laat ingeleverde materialen behoren tot het verleden en er worden geen reservatiegelden meer aangerekend. Vanaf nu geldt maar één regel. Brengt u uw materialen terug, ook al bent u wat te laat? Dan wordt er geen kost aangerekend. Brengt u ze niet binnen de twee maand na de inleverdatum terug (inclusief eventuele verlenging)? Dan gaan we ervan uit dat u de materialen koopt en betaalt u de aankoopprijs van de werken. Zo gaat Regiobib Meetjesland resoluut voor een meer stimulerende en communicatieve aanpak, waarbij iedereen mede-eigenaar is.
  • Meer kwaliteit: De tijd die werd besteed aan de administratie rond de boetes, wordt vanaf nu ingezet voor meer klantgerichte diensten. Medewerkers leggen zich meer toe op educatie, het bevorderen van vroege leesvaardigheid en het stimuleren van leesinteresse bij lezers.

Meer info?

Meer over de drempelvrije Regiobib Meetjesland op comeet.be of via aalter.bibliotheek.be.