De Aalternaar is een goede sorteerder (én dat kan nog beter)

Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020
Proficiat, Aalternaar! Je bent een goede sorteerder. Maar àlles kan beter. Daarom geeft het gemeentebestuur een aantal tips om in de toekomst nog beter te doen.

Aalter is een goede leerling als het op sorteren aankomt. Omdat de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM tegen 2022 de afvalberg wil verkleinen, legde het elke gemeente een streefdoel op. Tegen 2022 zou Aalter nog maar 149 kilogram restafval per inwoner mogen produceren, maar onze gemeente haalt dat cijfer nu al (148 kilogram).

Het bestuur is ervan overtuigd dat we tegen 2022 nog een betere score kunnen halen én dubbele winst boeken. Wat gesorteerd kan worden, kan naar het recyclagepark en hoeft niet in de witte zak. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Sorteer vooraf én zoveel mogelijk

Bezoek je het recyclagepark? Sorteer zoveel mogelijk én vooraf. Door de verschillende afvalfracties al thuis van elkaar te scheiden, zorg je er persoonlijk mee voor dat de wachtrijen op het recyclagepark beperkt blijven en een goede doorstroming verzekerd blijft. Andere gebruikers zullen je dankbaar zijn…

Twijfel? Nergens voor nodig

Weet je niet goed wat er allemaal kan gesorteerd worden en wat niet? Raadpleeg bij twijfel je ophaalkalender waar alles tot in detail wordt uitgelegd. De digitale versie van de kalender vind je terug op www.aalter.be/afvalkalender. Of vraag raad aan de parkwachters, de specialisten bij uitstek. Ook met de Aalter-app kan je de afvalkalender raadplegen. Bovendien kan je meldingen instellen die je – de dag voordien – helpen herinneren aan de ophalingen. De Aalter-app kan je downloaden via www.aalter.be/app.

Asbest in de kijker

Afvalintercommunale IVM en het gemeentebestuur starten met een nieuw project ‘ophaling aan huis van asbestgolfplaten’. In het IVMMagazine, dat eerstdaags in je bus valt (en in een volgende TotAalter) komen we uitgebreid terug op die nieuwe dienstverlening. Meer info vind je nu al op www.aalter.be/asbest.

Wens je toch nog asbesthoudende fracties, zoals golfplaten, dakleien, geveltegels of rioleringsbuizen naar het recyclagepark te brengen? Dan ben je om gezondheidsredenen verplicht om de asbest in te pakken en niet los te vervoeren.

Nieuw retributiereglement voor ondernemingen

De gele kaarten (aangekocht vóór 1 januari 2020) verdwijnen en zijn vervangen door lichtpaarse exemplaren. Gele kaarten waarbij één of meerdere vakjes aangekruist werden zijn nog geldig tot dinsdag 31 maart 2020. Ongebruikte gele kaarten kan je, met opleg, nog tot donderdag 31 december 2020 inruilen voor twee nieuwe lichtpaarse kaarten aan de balie in het gemeentehuis Aalter-centrum of het contactpunt Knesselare. Een paarse kaart kost 36 euro. Meer info vind je op www.aalter.be/recyclagepark.