Dansvoorstelling brengt verhaal ‘Cogétama’ tot leven

Gepubliceerd op maandag 2 augustus 2021
Na het succes van de voorstelling ‘Oorlogsdochters’ in 2019 bokste danser en choreograaf Glen Lambrecht (Slowaaks Nationaal Ballet) met de steun van het lokaal bestuur de nieuwe, narratieve dansproductie ‘Cogétama’ in elkaar.

Het fictieve verhaal, gebaseerd op de historische geschiedenis van de Cogétama-sigarenfabriek in Knesselare, wordt vertaald door ervaren Aalterse dansers.

Internationaal danstalent, opgegroeid in Knesselare

Glen, die uit Knesselare afkomstig is, danste na zijn opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen vier seizoenen bij het Ballet Vlaanderen. Hij verlegde zijn horizon naar Bratislava, bij het gerenommeerde Slowaaks Nationaal Ballet, waar hij gepromoveerd werd tot demi-solist. Het Vlaams toptalent staat in voor de regie, de choreografie, het verhaal en de uitwerking voor dit nieuwe avondvullend ballet met lokaal danstalent.

Oude sigarenfabriek: inspiratie voor nieuw dansstuk

Als thema voor de nieuwe balletvoorstelling koos Glen een stukje levende geschiedenis van Aalter. Toen Glen ter inspiratie het erfgoedboekje ‘Meetjesland Werkt’ van de Erfgoedcel van COMEET las en de getuigenissen van zijn oma Diane hoorde, was de keuze vlug gemaakt. De naam ‘Cogétama’ spreekt tot ieders verbeelding. De legendarische sigaar en de fabriek waar ze werd gemaakt drukten hun stempel op Knesselare en omstreken gedurende ruim 100 jaar.

Reis doorheen het verleden, het heden en de toekomst

Het verhaal van ‘Cogétama’ brengt ons terug naar de armoedige en bittere jaren ‘30. Tijden waarin de Tweede Wereldoorlog hevig losbarst, gevolgd door de energieke en glorievolle jaren ‘60 en uiteindelijk uitdraaiend op de onvermijdelijke maar onverwachte sluiting van de fabriek. Aan de hand van de herinneringen van hoofdpersonage Diana beleeft het publiek het boeiende verhaal.

Tickets kopen

De ticketverkoop voor de dansvoorstellingen op 5 en 6 november 2021 om 20.00 u en 7 november 2021 om 14.00 u loopt erg vlot. Er worden nu al vier extra voorstellingen gepland: op 26, 29 en 30 december 2021 om 20.00 u en 2 januari 2022 om 14.00 u. Alle voorstellingen vinden plaats in het auditorium van het gemeentehuis Aalter-centrum (Europalaan 22). Meer info lees je op glenlambrechtproductions.com. Je kan er ook tickets bestellen.