Daar is de zon, daar is de zomer: zo houd je het hoofd koel op warme dagen

Gepubliceerd op zaterdag 12 juni 2021
Wat kijken we er ieder jaar naar uit: de zomer. Maar die werd de voorbije jaren gekenmerkt door hittegolven en hoge temperaturen. Dat is niet zonder gevaar: elk jaar sterven er honderden mensen aan de gevolgen van de extreme warmte. Enkele tips en weetjes.

Draag zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in jouw straat woont? Ga dan op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht innemen. Want alleenwonende ouderen en chronisch zieken zijn tijdens warme dagen extra kwetsbaar. Help ook jonge kinderen genoeg te drinken en laat ze nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor ‘maar’ twee minuten. Hetzelfde geldt voor jouw huisdier. Zelfs bij matig warm weer kan de temperatuur binnen in een wagen snel stijgen, ook al staat de auto in de schaduw.

Wees voorbereid

Hou de weersvoorspellingen in de gaten, zodat je op tijd voorzorgen kan nemen. Smeer vroegtijdig en voldoende zonnecrème. Zorg dat je altijd water bij hebt.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste indicaties zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Bij twijfel: bel jouw huisarts. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte: door te braken of overvloedig te zweten, door kortademigheid of een hoge lichaamstemperatuur: contacteer meteen de spoeddienst. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Survivalgids

Op www.warmedagen.be vind je tips én een antwoord op vragen als ‘mag ik sporten in de hitte?’, ‘wat doet alcohol met mijn lichaam op tropische dagen?’ of ‘hoe nuttig is airco?’.

Tips

  • drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt;
  • zoek koele plekken op en vermijd de zon;
  • verplaats inspanningen naar een koeler moment;
  • draag lichte kledij en een hoofddeksel;
  • koel jouw lichaam af met een lauwe douche, of (voet)bad ...;
  • verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen;
  • hou de zon buiten.