Cyberveilig

Gepubliceerd op zondag 31 oktober 2021
Cybercrime of computercriminaliteit is in opmars. Ook in Aalter lopen aangiftes binnen over ‘phishing’ of online oplichting. Daarbij gebruiken de daders alle mogelijke middelen: e-mail, WhatsApp, telefoon, sms … Met één doel: jouw wachtwoorden, geld of identiteit stelen.

Oplichters zijn inventief en proberen je op vele manieren om de tuin te leiden. De vier meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn:

Aankoopfraude

Via zoekertjessites, social media, e-mail … Je betaalt (een voorschot), maar ontvangt niets. Of je verkoopt iets, maar wordt niet vergoed.

Linke linken

Fraudeurs proberen via valse weblinks, sms of valse social media-profielen geld af te troggelen, je account over te nemen of een virus te installeren. Vaak opereren ze in naam van betrouwbare instanties zoals de overheid, bank, post, politie …

Emofraude

Via zoekertjessites, social media, e-mail, datingapps … Oplichters proberen je vertrouwen te winnen door gewiekst in te spelen op je emoties. Ze vragen om geld om naar België te kunnen reizen, je te ontmoeten, ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen …

Online sabotage

Oplichters willen inbreken in je computer, installeren een virus, vergrendelen je bestanden of hacken jouw account. Of je wordt opgebeld door een zogezegde medewerker van een computerfirma die je laat geloven dat je een veiligheidsprobleem hebt en toegang vraagt tot je computer. Pas als je betaalt, krijg je terug controle over je toestel.

Tips: volg de vier t’s

Te mooi

De charmes van knappe mannen en vrouwen, de buitenkans van je leven, een uitzonderlijke lage prijs … Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

Twijfel

Niemand is vrij van online fraude. Maar je kan wel de alarmsignalen leren herkennen. Tip: doe de phishing- of beveiligingstest op safeonweb.be.

Training

Leer jezelf goede gewoontes aan. Blijf op de hoogte van de laatste fraudetrucs. Informeer je, neem je tijd en zorg voor de juiste beveiliging.

Te doen

Kreeg je toch met online fraude te maken? Volg dan de volgende stappen:

  • Geen geld kwijt?
    • aangifte bij de politie is niet nodig. Meld het valse bericht wel aan verdacht@safeonweb.be. Zij verzamelen alle klachten en proberen malafide sites te blokkeren.
  • Toch geld kwijt?
    • als je je betalingsgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Cardstop op tel. 070 344 344. Contacteer je bank, zodat de laatste betaling geblokkeerd kan worden. Doe dit snel, binnen de 24 uur. Doe aangifte bij de politiezone Aalter (Stationsstraat 164 in Aalter). Breng alle nuttige bewijzen mee: zoekertjes, berichten, e-mails, screenshots, toestel …

Meer info over veilig internetgebruik vind je op www.safeonweb.be of www.beschermjezelfonline.be.