COVID-19-vaccinatie is begonnen in Aalter: laat je vaccineren en maak mee het verschil

Gepubliceerd op maandag 18 januari 2021
Met z’n allen verlangen we naar de tijd dat we weer opgelucht kunnen ademhalen. Dat we opnieuw kunnen samenzijn, onze geliefden omhelzen en ons leven weer kunnen oppakken. Maar dan is het wel belangrijk dat zich zo veel mogelijk mensen laten vaccineren tegen COVID-19.

In woonzorgcentrum Veilige Have is de Vlaamse vaccinatiecampagne al van start gegaan. Na bewoners en personeel van de woonzorgcentra, ziekenhuispersoneel en andere gezondheidswerkers gaan we massaal vaccineren. Meer dan 70% van de bevolking moet zich laten vaccineren om groepsimmuniteit te bereiken. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding.

Je maakt mee het verschil

Door je te laten vaccineren bescherm je mensen die niet gevaccineerd mogen worden, voorkom je mee dat er nog meer mensen overlijden door het coronavirus en dat ons gezondheidssysteem overbelast raakt. Een brede vaccinatie zorgt er ook voor dat we de strenge coronamaatregelen binnen afzienbare tijd zullen kunnen loslaten, maar toch twijfelt nog 3 op 10 Vlamingen of ze zich wel willen laten vaccineren. Omdat ze van het vaccin corona zouden krijgen. Of omdat het vaccin niet veilig zou zijn. Over het coronavaccin doen de grootste fabels de ronde. Het Agentschap Zorg en Gezondheid reageert (zie hieronder) met feiten om ze te ontkrachten.

Meer info over de vaccinatiecampagne vind je op www.laatjevaccineren.be.

De grootste fabels over het coronavaccin. En feiten om ze te ontkrachten.

FOUT FEIT
Van het COVID-19-vaccin kan je COVID-19 krijgen. Het COVID-19-vaccin bevat geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.
Ik ben gezond en heb dus geen vaccin nodig. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben. Zelfs gezonde sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.
Ik heb nog geen corona gehad en zal het dus waarschijnlijk niet krijgen. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben. 
Het vaccin is niet veilig. De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzochten heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. In de fase 3-studies werden meer vrijwilligers ingesloten

dan in de meeste andere vaccinstudies.

De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Een gezond dieet en vitamine C-supplement zullen vermijden dat ik COVID-19 krijg. Een gezond dieet en vitamine C kunnen nooit infectie met met het coronavirus vermijden.
Het vaccin werkt niet, ik krijg er toch nog COVID-19 van. Het COVID-19-vaccin is de beste manier om je te beschermen tegen de ziekte. Bij gezonde volwassenen is het zelfs meer dan 90% effectief in de preventie van COVID-19.
Die mRNA-vaccins kunnen je DNA veranderen. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.