Corona-update: gemeentelijke zalen, zwembad en sportinfrastructuur gaan terug open, activiteiten kunnen opnieuw

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020
Vanaf dinsdag 1 september 2020 versoepelt het lokaal bestuur, in de lijn van de Nationale Veiligheidsraad van 20 augustus 2020, een aantal coronamaatregelen: verenigingen en individuele sporters kunnen terug terecht in de gemeentelijke accommodaties voor hun activiteiten. Zwemmen kan ook opnieuw.

Met grote aandacht voor de nodige veiligheidsmaatregelen, worden opnieuw een aantal zaken mogelijk. Wat kan terug vanaf 1 september?

Terug sporten en zwemmen

Het gemeentebestuur rolt vanaf dinsdag 1 september 2020 een nieuwe fase uit voor binnen- en buitensporten. Het Sportpark Aalter-centrum, Sportcomplex Flabbaert (Knesselare) en Sportcentrum Onderdaele (Ursel) gaan opnieuw open voor alle indoorsporten. Ook het zwembad heropent.

Reserveren zal opnieuw verplicht zijn en bovendien moet je rekening houden met een aantal regels. Alle info vind je via www.aalter.be/sport en www.aalter.be/zwembad. De cel Sport neemt rechtstreeks contact op met de verenigingen over de richtlijnen die daarbij gevolgd moeten worden.

Gemeentelijke zalen terug open

De gemeentelijke zalen gaan terug open voor interne en externe gebruikers. Organisatoren zullen wel het resultaat van de eventscan (www.covideventriskmodel.be) aan het gemeentebestuur moeten bezorgen. Daarnaast moet het maximum toegelaten aantal aanwezigen per zaal gerespecteerd worden.

Voor de gemeentelijke ontmoetingscentra wordt het aantal aanwezigen beperkt tot 50 personen, met uitzondering van het gemeentelijk ontmoetingscentrum in Poeke (maximum 20 personen) en het Lokaal Dienstencentrum Kerkem (maximum 25 personen). Registratie van de aanwezigen is verplicht voor de contactopsporing.

Binnen- en buitenactiviteiten kunnen opnieuw

Vanaf dinsdag 1 september mogen externe aanvragers (bedrijven, verenigingen …) ook terug binnenactiviteiten (maximum 200 personen) en buitenactiviteiten (maximum 400 personen) organiseren. Voor alle gemeentelijke indooraccommodaties zal in functie van de oppervlakte het maximum toegelaten aantal personen bepaald en geafficheerd worden.

Het COVID Event Risk Model (www.covideventriskmodel.be) moet toegepast worden. Mondmaskers blijven verplicht vanaf 12 jaar in de publieke én drukke gedeelten van het evenement. Indien er drank en/of voeding wordt aangeboden tijdens het event, geldt het horecaprotocol (heropstarthoreca.be) en is contactregistratie noodzakelijk.

Wielerwedstrijden

Wielerwedstrijden met maximum 400 toeschouwers zullen onder dezelfde voorwaarden als andere buitenactiviteiten kunnen plaatsvinden. Dat betekent: met toepassing van het COVID Event Risk Model (www.covideventriskmodel.be) én registratie van de aanwezigen. In de start- en aankomstzone mogen enkel officials, persmensen en medewerkers van de organisatie aanwezig zijn. Zij dienen zich te allen tijde te kunnen legitimeren en zijn herkenbaar.

Open Monumentendag op zondag 13 september 2020

Open Monumentendag zal dit jaar plaatsvinden op zondag 13 september 2020 op het (kasteel)domein in Poeke. De organisatie past het COVID Event Risk Model (www.covideventriskmodel.be) toe en registreert alle aanwezigen voor contact tracing. Meer info via www.aalter.be/openmonumentendag.

Natuurwandelingen vanaf oktober 2020

De natuurwandelingen starten opnieuw op vanaf donderdag 1 oktober 2020. De organiserende cel Cultuur en toerisme past het COVID Event Risk Model (www.covideventriskmodel.be) toe en registreert alle aanwezigen voor contact tracing. Meer info via www.aalter.be/natuurwandelingen.

Bibliotheken en Contactpunt Knesselare

De hoofdbibliotheek in het nieuwe kunstencentrum zal vanaf zaterdag 19 september 2020 geopend zijn. De bibliotheek in Ruiselede en de bibliotheek in het Contactpunt Knesselare gaan vanaf maandag 21 september 2020 opnieuw open. De uitleenposten in de deelkernen starten vanaf 1 oktober 2020 opnieuw op met respect voor de geafficheerde maxima van het aantal aanwezigen. Ook de cel Eerste lijn en de politie in het Contactpunt gaan vanaf 21 september opnieuw open. De burger kan er dan terecht op afspraak.

Geen kermissen en Jaarmarkt in 2020

De kermissen, gepland voor 2020, gaan dit jaar niet door omwille van de corona-maatregelen. Ook de Jaarmarkt, die op 23 september gepland stond, wordt geschrapt.

Andere

Alle andere en/of eerdere maatregelen blijven onverkort gelden.

Gemeentehuis Aalter-centrum, OCMW en politie enkel open na afspraak

Het gemeentehuis Aalter-centrum en het OCMW (Europalaan 22) zijn open na afspraak. Burgers die ziek of grieperig zijn, worden sowieso verzocht om thuis te blijven. Ook de politie werkt enkel op afspraak.

Je kunt heel wat akten, attesten, uittreksels … aanvragen via www.aalter.be/eloket. Vind je niet wat je nodig hebt op het digitaal loket? Maak dan een afspraak op www.aalter.be/afspraak, tel. 09 325 22 00 of via de Aalter-app.

Recyclage- en groencomposteringsparken

Voor een bezoek aan het recyclagepark dien je vooraf nog steeds een afspraak te maken. Voor het groencomposteringspark is geen afspraak vereist. Het groeninzamelpunt in Knesselare blijft gesloten tot en met woensdag 30 september 2020. De afvalophaling aan huis blijft wél verzekerd.

Bekijk alle maatregelen voor Aalter en België