Vlaamse én Aalterse maatregelen in strijd tegen corona tot en met 13 december

Gepubliceerd op maandag 23 november 2020
Op donderdag 29 oktober gingen een aantal strengere Vlaamse én lokale coronamaatregelen in. In Aalter sluiten alle gemeentelijke gebouwen, behalve het gemeentehuis, de hoofdbibliotheek in het ArtA’A-gebouw en het recyclage- en groencomposteringspark in Aalter-centrum tot en met zondag 13 december.

Gemeentehuis Aalter-centrum en OCMW enkel open na afspraak

Het gemeentehuis Aalter-centrum en het OCMW (Europalaan 22) blijven open na afspraak. De dienstverlening van het gemeentebestuur en het OCMW blijft dus gegarandeerd, in de eerste plaats telefonisch en online. Indien nodig kun je ook terecht in het gemeentehuis.

Wist je trouwens dat je 24 uur op 24, 7 dagen op 7, tientallen akten, attesten, uittreksels … kan aanvragen via www.aalter.be/eloket. Vind je niet wat je nodig hebt op het digitaal loket? Maak dan een afspraak op www.aalter.be/afspraak of via de Aalter-app.

Burgers die ziek of grieperig zijn, worden sowieso verzocht om thuis te blijven.

Recyclage- en groencomposteringspark

Het recyclage- en groencomposteringspark in Aalter-centrum blijven beide open. Voor het recyclagepark dien je vooraf nog steeds een afspraak te maken. Dat kan via www.aalter.be/afspraak of via de Aalter-app. Vergeet je mondmasker niet op de parken!

Het groeninzamelpunt in Knesselare blijft gesloten.

De afvalophaling aan huis blijft verzekerd.

ArtA’A: bibliotheek open

De hoofdbibliotheek in ArtA’A (Stationsplein 25) houdt de deuren open. De andere bibliotheekfilialen blijven tijdelijk gesloten.

Activiteiten

Alle vrijetijdsactiviteiten, bijeenkomsten en evenementen worden geannuleerd tot en met zondag 13 december 2020. De gemeentelijke ontmoetingscentra, vergaderzalen en feestzalen sluiten tot en met zondag 13 december 2020, behalve:

  • voor het organiseren van het middagmaal door en voor scholen na de herfstvakantie;
  • de bloedinzamelingen.

Sport

Alle sportactiviteiten in de gemeentelijke sportaccommodaties worden opgeschort tot en met zondag 13 december 2020.


Indoor

De sporthallen in Aalter-centrum en Knesselare en het zwembad blijven gesloten voor alle leeftijden tot en met 13 december 2020.

Outdoor

Outdoor sportcompetities blijven opgeschort.

Outdoor sporttrainingen in clubverband zijn verboden (dit met uitzondering van trainingen voor kinderen tot en met 12 jaar volgens de protocollen van Sport Vlaanderen – onder andere toeschouwers zijn niet toegestaan en kleedkamers, cafetaria’s en kantines zijn strikt gesloten).

Niet-georganiseerde (individuele) sportactiviteiten zijn enkel toegelaten onder de volgende voorwaarden:

    • met het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact. Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden
    • OF met maximum 4 personen inclusief jezelf (kinderen tot 13 jaar niet meegerekend) en dat altijd met afstand van 1,5 meter.

De sportkampen onder 12 jaar blijven doorgaan.

Jeugd: BKO, kampen en lokalen

De Buitenschoolse kinderopvang blijft open.

De Speelpleinwerking wordt geannuleerd. De cel Jeugdvoorzieningen werkt een alternatief aanbod voor de Speelpleinwerking uit, dat ook te raadplegen is via www.aalter.be/leeft-zich-uit. Wie ingeschreven had, wordt persoonlijk verwittigd.

Activiteiten van jeugdbewegingen zijn verboden voor jongeren ouder dan 12 jaar. Voor kinderen onder de 12 kan het - net zoals bij sport - wél nog.

De jeugdlokalen, jeugdcentrum Kadans en jeugdhuis De Voute sluiten tot en met zondag 13 december 2020. De jeugdlokalen zijn enkel toegankelijk om het spelmateriaal op te halen en terug op te bergen. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor alle leden en leiding vanaf 12 jaar.

Deeltijds kunstonderwijs

De Academie voor muziek, woord en dans (en de beeldende kunsten) is terug open op sinds donderdag 12 november 2020.

Parkings rond natuurgebieden

De wagen parkeren rond de Aalterse natuurgebieden zal onmogelijk zijn. Op die manier willen we vermijden dat er samenscholingen ontstaan op de parkings. Kom daarom met je gezinsbubbel per fiets of te voet naar onze parken en bossen.

Boodschappendienst voor zorgverleners/kwetsbaren en telefoontjes naar eenzamen

Het OCMW heeft een boodschappendienst voor zorgverleners én voor inwoners die hun huis niet kunnen/mogen verlaten en niet of amper over een sociaal netwerk beschikken waar ze een beroep op kunnen doen. Ze kunnen hun boodschappen doorgeven via aalterhelpt@aalter.be. Het OCMW breidt ook de Telefoonster uit, zodat mensen die zich eenzaam voelen regelmatig worden opgebeld.

Mondmaskerplicht

Tot slot is het verplicht om vanaf 12 jaar, op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen, altijd een mondmasker bij zich te hebben en dat ook te tonen op vraag van de politie.

Alle hierboven opgesomde maatregelen kunnen altijd wijzigen of aangepast worden. De meest recente ontwikkelingen en richtlijnen vind je op www.aalter.be/corona.