Corona-app waarschuwt via je smartphone of je een risicocontact had

Gepubliceerd op zondag 25 oktober 2020
Iedereen kan de Belgische corona-app ‘Coronalert’ gratis downloaden. De app, die met draadloze technologie op de smartphone werkt, waarschuwt als je contact had met een besmet persoon en moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen indijken.

Wat?

Coronalert is een gratis app die gebruik maakt van Bluetooth-technologie om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen en de contactopsporing, naast het telefonisch contactonderzoek, te versnellen. Met wie had jij eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je samen in de trein? Of in de bus, de metro of op café? Vaak ken je hen niet eens persoonlijk. Toch is elk nauw contact een risico. Coronalert helpt je om dit op te volgen. Volledig anoniem. Zo bescherm je tegelijk je gezondheid én je privacy.

Wat doet de app?

Als je de app gebruikt, kun je:

  • te weten komen of je nauw contact hebt gehad met een andere Coronalert-gebruiker die positief testte op het coronavirus, zonder dat je weet wie het is;
  • anoniem je nauwe contacten waarschuwen als je zelf positief zou testen.

Hoe werkt het?

De app registreert via bluetooth automatisch:

  • alle anonieme codes die uitgestuurd worden door de gsm’s van andere Coronalert-gebruikers waarmee je in nauw contact komt;
  • de afstand tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker;
  • de duur van elk nauw contact tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.

Blijkt hieruit dat je gsm gedurende minstens 15 minuten, op minder dan 1,5 meter verwijderd was van de gsm van een besmette Coronalertgebruiker? Dan krijg je op je gsm een melding dat je een risicocontact hebt gehad.

Melding ontvangen

Als je een groen scherm krijgt, ben je oké en hoef je niet in actie te schieten. Als je een rood scherm krijgt, had je wel een risicocontact en moet je zich laten testen. Dankzij Coronalert ben je ook meteen op de hoogte, wanneer het labo je testresultaat bekendmaakt. Meteen kun je volledig anoniem je andere contacten waarschuwen via de app.

Wat met mijn privacy?

Coronalert maakt gebruik van een veilige en strikt anonieme technologie. De app houdt niet bij waar je bent. Dat heeft tot gevolg dat je bij een rood scherm alleen maar weet wanneer het risicocontact is gebeurd, niet met wie of waar.

Downloaden

Meer info over de Coronalert op www.coronalert.be. De gratis app downloaden kan in de App store of Google play.