Check de geldigheidsdatum van je rijbewijs

Gepubliceerd op zaterdag 5 september 2020
Heb je een rijbewijs in bankkaartmodel dat voor het eerst werd afgeleverd in 2010? Dan is het aan vervanging toe.

De rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd op 7 juli 2010. 17 gemeentebesturen stapten destijds in het pilootproject: Aarlen, Aarschot, Ans, Beringen, Bergen, Denderleeuw, Gembloers, Genk, Ieper, Jette, Kelmis, Kortrijk, Liedekerke, Puurs, Rixensart, Rochefort en Zottegem. Als je rijbewijs afgeleverd werd in één van deze 17 gemeenten is het aan vervanging toe.

Zélf aanvragen

Rijbewijzen in bankkaartmodel hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar. Iedereen heeft zélf de plicht om de administratieve einddatum van zijn rijbewijs op te volgen en de hernieuwing van zijn rijbewijs op tijd aan te vragen. Het gemeentebestuur zal hier geen oproepingen voor versturen. Na dit pilootproject in 2010, werd het rijbewijs in bankkaartmodel vanaf 2013 overal standaard.

Papieren rijbewijs?

Heb je nog een papieren rijbewijs, afgeleverd sinds 1989, dan hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken. Dat is nog geldig tot en met 19 januari 2033. Indien je nog een papieren rijbewijs op zak hebt uitgegeven vóór 1989, dan laat je dit bij voorkeur vernieuwen. Zo voorkom je een eventuele boete bij een controle in het buitenland.