Bufferbekken E40

Gepubliceerd op donderdag 20 december 2018
Links van de huidige afrit Aalter richting kust wordt momenteel een vijver aangelegd. In het voorjaar van 2019 zal er ook een vijver aangelegd worden rond de nieuwe rechtstreekse oprit richting Brussel.

Deze twee vijvers zullen ervoor zorgen dat bij regenweer het water afkomstig van het volledige verkeerscomplex vertraagd afstroomt. De vijvers zullen de regenwaterhoeveelheden bufferen en – na de stortbui – vertraagd afgeven aan de omringende beken.

Vijver oprit Brussel

De vijver aan de oprit richting Brussel is bovendien een infiltratievijver: het water zal eerst in de grond infiltreren; slechts het teveel aan water zal afvloeien naar de beek.

Vijver afrit kust

De vijver aan de afrit richting kust is een technisch waagstuk aangezien de vijver lager ligt dan het grondwater. Daarom wordt deze vijver met een ondoordringbare folie aangelegd. Door die werkwijze kan de vijver zich niet vullen met grondwater. Op de folie in de vijver wordt een dikke laag grond aangebracht zodat de vijver niet zal opdrijven.

Natuurlijk overstromingsgebied

Het gemeentebestuur zal in 2019 een terrein van ruim 2,5 hectaren omvormen tot natuurlijk overstromingsgebied. Op die manier wordt nog een derde waterbuffer gerealiseerd rond het verkeerscomplex.