Bouw van nieuw ontmoetingscentrum in Ursel gaat van start

Gepubliceerd op dinsdag 14 november 2023
De eerste steen van het nieuwe, veelzijdige ontmoetingscentrum ‘De Briel 13’ in Ursel is gelegd. Tegen het najaar van 2024 moet het project klaar zijn.

Op de plaats van het voormalige parochiaal centrum komt een multifunctioneel gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en het lokaal verenigingsleven. De Briel 13 is centraal gelegen, vlakbij de plaatselijke school en het woonzorgcentrum.

Dienstverlening gecentraliseerd

In De Briel 13 brengt het lokaal bestuur verschillende functies samen. Op het gelijkvloers komt de buitenschoolse kinderopvang (BKO) met een (kleuter-) speelruimte, een stille (studeer-) plek en een afgescheiden buitenruimte.

De bibliotheek en de polyvalente zaal krijgen een plek op de eerste verdieping. De zaal kan enerzijds gebruikt worden voor vergaderingen, lezingen, workshops … en anderzijds dienst doen als uitbreiding van de bibliotheek of als ruimte voor de kinderopvang.

De westgevel, grenzend aan het park, wordt zoveel mogelijk opengewerkt, zodat elke belevingsruimte – bibliotheek, BKO en polyvalente zaal – maximale lichtinval heeft en optimaal geniet van de groene omgeving.

Ontmoetingsplaats in het groen

Het park staat niet alleen open voor de gebruikers van het ontmoetingscentrum, maar wordt ook een ontmoetingsplaats voor de buurt, de senioren uit het woonzorgcentrum en de kinderen van de school.

Grote investering in duurzaamheid

Het lokaal bestuur investeert 2,6 miljoen euro in het nieuwbouwproject. Met warmtepompen die het gebouw koelen en verwarmen, ledverlichting en ecologische materialen staat duurzaamheid voorop. Bovendien wordt ook ingezet op het hergebruik van hemelwater (voor het sanitair en het onderhoud van het groen) én op duurzame mobiliteit: het gebouw is immers uitgerust met een ruime fietsenstalling.