Boodschappen aan huis, deugddoend telefoontje en steun voor mantelzorgers

Gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2021
Aalter draagt zorg voor haar inwoners en dat is meer dan ooit nodig. De coronamaatregelen hebben een zware impact op ons allemaal.

Om onze meest kwetsbare Aalternaren te ondersteunen, onderneemt het lokaal bestuur al bijna een jaar extra actie: van een boodschappendienst aan huis tot een deugddoend babbeltje via de telefoon. Aarzel niet om hulp in te roepen.

Boodschappen aan huis

Wie het huis niet kan/mag verlaten en niet of amper over een sociaal netwerk beschikt, kan een beroep doen op de boodschappendienst van het OCMW. Vrijwilligers gaan naar de winkel om jouw boodschappen te doen en leveren ze aan huis af. Maar ook voor je naar de apotheek of naar de post gaan, is mogelijk. Zorgverleners, die al tien maanden in de vuurlinie staan, kunnen eveneens rekenen op steun en hulp via de boodschappendienst.

Geef je boodschappenlijstje door via tel. 09 325 22 00, aalterhelpt@aalter.be of www.aalter.be/aalterhelpt.

Opgelet: we beperken de boodschappen tot de meest noodzakelijke producten, zoals voedsel, toiletpapier, luiers of – indien nodig – flessenwater. De dienstverlening is gratis, de gekochte boodschappen dienen wel betaald te worden.

Telefoontjes om te weten hoe het gaat

Veel Aalternaren zien door de strikte maatregelen hun sociale contacten voor een groot deel wegvallen, wat de coronazorgen en onzekerheid nog zwaarder maakt. Het OCMW versterkte daarom de bestaande Telefoonster om Aalternaren die zich eenzaam voelen en senioren op te bellen. 34 vrijwilligers kregen op die manier al meer dan 1.300 70-plussers aan de lijn: om te vragen hoe het gaat én of het gaat. Om hen een hart onder de riem te steken. Om te vragen of er hulp nodig is én of ze nog meer telefoontjes wensen. 30 senioren gingen al in op de vraag om meer gebeld te worden. Want een babbeltje doet vandaag extra deugd.

Voel je niet geremd en bel vandaag nog naar het OCMW op tel. 09 325 22 00 om extra telefoontjes aan te vragen. Zo houden we contact en kunnen we kort op de bal spelen bij mogelijke problemen.

Buddy’s doorbreken eenzaamheid

Wie zich alleen voelt, kan instappen in het buddy-project ‘Arm in arm, zij aan zij’. Daarbij krijg je een buddy, een vaste compagnon die op gezette tijden met je – coronaproof - afspreekt. Om een luisterend oor te bieden, maar ook voor samen coronaveilige activiteiten zoals een wandel- of fietstocht te ondernemen. En als start van een nieuwe vriendschap.

Meld je aan bij onze buddy-coördinator op tel. 0470 60 24 45 of via arminarmzijaanzij@aalter.be. De coördinator gaat dan, in overleg, op zoek naar een passende buddy.

Mantelzorgers krijgen extra steun

Ook mantelzorgers krijgen extra aandacht. Wie zal immers nog zorg kunnen opnemen als een mantelzorger zelf ziek wordt of in quarantaine gaat? Het lokaal bestuur belt zijn gekende mantelzorgers actief op om te vragen of het allemaal lukt en te luisteren of ze een plan B hebben wanneer ze zelf geen zorg meer kunnen opnemen.

Wie als mantelzorger nu al dringende vragen heeft, kan terecht op tel. 09 325 22 00, aalterhelpt@aalter.be of www.aalter.be/aalterhelpt.

Ook jij kan helpen … als ondersteuner van het OCMW

Heel veel mensen kunnen vandaag een ruggensteuntje, een beetje hulp of een babbeltje gebruiken. Door samen te werken kunnen we onze meest kwetsbare inwoners samen door deze moeilijke periode loodsen. Wat kan jij allemaal doen om te helpen?

  • mensen opbellen;
  • tekeningen maken en versturen;
  • brieven schrijven;
  • de hond uitlaten;
  • naar de post gaan;
  • videochatten.

Wie graag een handje wil toesteken, kan terecht op www.aalter.be/aalterhelpt.