Bladeren in je tuin? Laat ze liggen (en ga zo de droogte te lijf)

Gepubliceerd op zaterdag 31 oktober 2020
We hebben er net de warmste en droogste zomer ooit opzitten. Intussen is de herfst begonnen en vallen de blaadjes, vroeger dan anders, al volop van de bomen. Die bladeren kan je beter laten liggen, is de boodschap van de #LaatZeLiggen-campagne. Want ze zijn goed tegen de droogte.

De droogte van de voorbije zomer zorgde niet alleen voor een mislukte oogst, maar spaarde ook tuinen, parken en bedrijfsterreinen niet. Door afvallende bladeren te laten liggen kan je je tuin wapenen voor de zomer van volgend jaar. Want als we nu de blaadjes laten liggen, hebben we tegen de zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden. Een gezonde tuin start met een goede bodem. Het is dus belangrijk om die te beschermen: met blaadjes, die de ideale voeding zijn voor bodemdiertjes die voor een gezonde bodem zorgen. Haal je ze weg, dan sterven ze uit.

Te veel blaadjes

Blaadjes maken je gazon niet kapot, teveel bladeren wel. Hark ze ofwel weg en leg ze onder een boom of in jouw moestuin. Er over rijden met de grasmachine is ook een optie: zo versnipper je ze en hoeft je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Gebruik zeker geen bladblazer, die maakt teveel geluid en verstoort de beestjes. In deze tijden is het niet aangewezen en eigenlijk zinloos om met vervuilende bladblazers bladeren in zakken te blazen, die met de wagen naar het composteringspark te brengen, om dan op de terugweg mest of compost te kopen. Meer info vind je op www.facebook.com/laatzeliggen.