Bijzonder zonder: jongeren hebben geen cannabis nodig om straf te zijn

Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019
4 op 5 jongeren gebruikt geen cannabis. Een klein deel experimenteert ermee, een heel klein deel is regelmatig gebruiker. Maar jongeren hebben geen cannabis nodig om straf uit de hoek te komen. Om die boodschap in de verf te zetten is er #bijzonderzonder. Ook Aalter doet mee.

#bijzonderzonder

Met #bijzonderzonder tonen jongeren met filmpjes aan elkaar en aan de buitenwereld hoe straf ze wel zijn. Van de lekkerste tiramisu maken, over de tofste dansmoves, tot een geweldige gitaarsolo spelen. Iedereen is wel ergens goed in…

Daarnaast bestaat de campagne #bijzonderzonder ook uit acties om jongeren te sensibiliseren: ze kunnen deelnemen aan een spel in de klas, jeugdwerk en de sportclub, of een gesprek aangaan over cannabis in de jeugdhulpverlening.

Thuis praten over cannabis?

Bij de meeste jongeren verschijnt cannabis op een bepaald moment in hun leefwereld. Dan is het goed dat ze er met hun ouders kunnen over praten. #bijzonderzonder kan een leuke aanleiding zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Bekijk samen de filmpjes. En benoem de kwaliteiten of talenten van je zoon of dochter.

Jongeren die goed in hun vel zitten, hebben minder nood aan cannabis. Je kind is straf zoals hij is en heeft daar geen cannabis of andere middelen voor nodig.

Tip: weet je niet of cannabis al in de leefwereld van je kind zit? Praat erover met je zoon of dochter. Ook met andere ouders in gesprek gaan, kan je op weg zetten.

Meer info vindt u op www.druglijn.be/drugs-abc/cannabis of www.druglijn.be/ouders.

Straffe ouder, straf kind: infoavond op dinsdag 26 november 2019

Jongeren appreciëren het als je interesse toont in hun leefwereld en oprecht naar hen luistert. Door je kind zijn eigen mening te laten verwoorden, gaat hij of zij meer bewust over cannabis nadenken. Neem zelf een duidelijk standpunt in. Dat geeft je kind argumenten voor het ontwikkelen van een eigen mening.

Meer info en tips uitwisselen met andere ouders? Schrijf je dan in voor de gratis infoavond op dinsdag 26 november 2019 om 19.30 u in de Emmaüs secundaire school, Sint-Gerolflaan 20. Meer info via www.drugpunt.be/smak/initiatieven/als-kleine-kinderen-groot-worden.

Een onzekere puber vertellen dat hij bijzonder is, is niet altijd gemakkelijk. Maar het loont. Als je kind voelt dat je er onvoorwaardelijk voor hem bent, hem apprecieert in wat hij goed doet en die zaken ook benoemt en beloont, zal hij of zij steviger in zijn schoenen staan.