Bijna vakantie! Maar wat als je op reis vertrekt?

Gepubliceerd op woensdag 1 juni 2022
Nog één maand, en het is grote vakantie. Ook veel Aalternaren gaan op reis naar het buitenland. TotAalter zet een aantal zaken op een rij waar je best rekening mee houdt.

Vraag kids-ID minstens 3 weken op voorhand aan

De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, is niet verplicht in België, maar wél voor reizen naar het buitenland. De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 weken. Vraag de kaart dus op tijd aan in het gemeentehuis in Aalter-centrum of het contactpunt in Knesselare.

Als je een Kids-ID wilt aanvragen, moet je het ouderlijk gezag hebben over het kind, samen met het kind naar het gemeentehuis of contactpunt komen en een pasfoto van het kind bijhebben. Bij de aanvraag betaal je 6,70 euro. Wie te laat aanvraagt, kan nog gebruik maken van een spoedprocedure (117,90 euro).

Opgelet: het lokaal bestuur werkt op afspraak. Een afspraak maak je via www.aalter.be/afspraak (Elektronische identiteitskaart: kids-ID) of via de Aalter-app (Maak een afspraak).

Reispas vereist voor Groot-Brittanië

Wie op reis gaat naar Groot-Brittannië heeft een internationaal paspoort nodig. Na de Brexit vorig jaar, volstaan een Belgische identiteitskaart en kids-ID niet langer om het Verenigd Koninkrijk (Engeland, maar ook voor Schotland, Wales en Noord-Ierland) binnen te mogen. De reispas is verplicht voor volwassenen én kinderen.

Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Vraag jouw paspoort dus op tijd aan.

De pasfoto die je meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en aan vier voorwaarden voldoen.

  • Het is belangrijk dat je recht in de lens kijkt met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).
  • Recht in de camera kijken, hoofd recht naar voren en schouders recht
  • Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, de kin en de ooraanzet moeten zichtbaar zijn
  • De ogen zijn goed zichtbaar: geen reflectie in de brilglazen, geen getinte glazen, geen montuur dat te groot is. Om moeilijkheden te voorkomen kunnen brildragers hun bril afzetten voor de foto.

Een reispas kost 38 euro voor minderjarigen en 73 euro vanaf 18 jaar. Als je jouw pas te laat aanvraagt, kun je een reispas bekomen via spoedprocedures, maar deze hebben hun prijs (231/261 euro).

Het lokaal bestuur werkt op afspraak. Een afspraak maak je via www.aalter.be/afspraak (Internationaal paspoort) of via de Aalter-app (Maak een afspraak).

Vertrek (corona)veilig op reis

Het coronavirus is nog steeds de wereld niet uit. Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van jouw bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor jouw vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land. In vele landen is een COVID-certificaat nog altijd verplicht. Je vindt dit document op mijngezondheid.belgie.be.