Bibliotheken dicht van 30 september tot 11 oktober voor omschakeling naar nieuw systeem

Gepubliceerd op donderdag 12 september 2019
De bibliotheek van Aalter en al haar filialen sluiten van 30 september tot en met 11 oktober 2019 de deuren voor de overschakeling naar het Eengemaakt Bibliotheek Systeem. Dat is een nieuw systeem dat zowel voor het bibliotheekpersoneel als de burger voordelen moet opleveren.

De bibliotheek Aalter maakt sinds 2010 deel uit van het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) Oost-Vlaanderen. Eind september stapt Aalter in het EBS, het Vlaams Eengemaakt Bibliotheek Systeem (EBS). De bestanden van de bibliotheek van Aalter en Knesselare worden samengevoegd en komen in één groot bestand terecht, samen met de gegevens van alle andere Oost-Vlaamse bibliotheken. Er wordt bovendien een gloednieuw softwareprogramma ge├»nstalleerd dat het invoeren en uitlenen van materialen vlotter en gebruiksvriendelijker zal maken.

Breng boeken tijdig binnen

Al die aanpassingen zullen een kleine twee weken in beslag nemen. Om de overschakeling naar dat nieuwe systeem te kunnen doorvoeren, zijn alle Aalterse bibliotheekfilialen (Aalter, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Ruiselede, Sint-Maria-Aalter en Ursel) gesloten van 30 september tot en met 11 oktober 2019. Het zal ook niet mogelijk zijn om werken te verlengen of te reserveren van thuis uit (via Mijn Bibliotheek). Breng je materialen dus tijdig binnen of vraag een uitleentermijn die de sluiting overbrugt.

Waarom?

Waarom een nieuw centraal bibliotheeksysteem? Het is een logische volgende stap in de ontwikkeling van de basisinfrastructuur van de digitale bibliotheek. Het is ook een unieke kans om:

  • verschillende bibliotheeksystemen te vervangen door één modern, gemeenschappelijk systeem;
  • de samenwerking tussen bibliotheken te versterken;
  • een betere dienstverlening aan te bieden aan de leners;
  • het onderhoud efficiënter en goedkoper te maken door schaalvoordeel;
  • verder te innoveren.

Beloning

Op zaterdag 12 oktober 2019 moet de volledige omzetting naar het EBS rond zijn. Om al de leners voor hun geduld te belonen, organiseert de bib dan een kleine verwendag.