Bewegen op Verwijzing

Bewegen op Verwijzing is na bijna vijf jaar stilaan een vaste waarde geworden in onze gemeente.

Te weinig beweging kan op lange termijn vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht, sommige kankers en zelf psychische klachten.

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Bij wie kan je terecht voor een doorverwijzing?

Tot voor kort kon je alleen door je huisarts of specialist worden doorverwezen naar een Bewegen op Verwijzing-coach, wanneer die van oordeel was dat je een verhoogd gezondheidsrisico liep door gebrek aan lichaamsbeweging.

Wist je dat voortaan ook andere gezondheidsprofessionals zoals de diëtist, kinesitherapeut, psycholoog, podoloog, verpleegkundige … kunnen doorverwijzen?

Logisch, toch? Meer bewegen sluit immers mooi aan bij wat zij al voor en met jou doen. 

Hoe gaat de Bewegen op Verwijzing-coach te werk?

De Bewegen op Verwijzing-coach helpt jou aan de hand van een persoonlijk beweegplan om op een veilige en gezonde manier meer te gaan bewegen. En dat betekent niet dat je nu plots intensief moet gaan sporten, integendeel.

Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, te voet of met de fiets naar de winkel of het werk, bewegingstussendoortjes op het werk, minder lang stilzitten … Het hoort er allemaal bij. Uiteindelijk wordt beweging een onderdeel van je dagelijkse activiteiten.

Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op jouw interesses, voorkeuren en mogelijkheden. De coach blijft je motiveren en ondersteunen, zodat de uitvoering van je bewegingsplan steeds meer deel gaat uitmaken van je dagelijkse routine.

Maar let op: de Bewegen op Verwijzing-coach is geen 'personal trainer' en gaat niet met jou oefenen of sporten. Dat moet je zelf doen aan de hand van jouw persoonlijk beweegplan en de adviezen van jouw coach. En uiteraard kent de goed opgeleide en getrainde coach de kneepjes van het vak om jou daar maximaal bij te ondersteunen.

Prijs

En neen hoor, voor de prijs moet je het zeker niet laten. Het grootste deel wordt betaald door subsidies van de Vlaamse overheid. Een klein deeltje komt uit jouw portemonnee.

Het normale tarief is 5 euro per kwartier.

Heb je recht op een verhoogde uitkering?

Dan betaal je 1 euro per kwartier.

Bewegen op Verwijzing-coach

In Aalter is mevrouw Annemarie Van den Abeele aan het werk als bewegingscoach.
Zij is beschikbaar na afspraak op volgende locatie:

  • Residentie Academie, Stationsplein 27, Aalter