Bestuur investeert in professionele voetbalvelden

Gepubliceerd op vrijdag 3 juli 2020
Voetbal een feest? In Aalter-centrum wordt het ook een feest, nu het gemeentebestuur de volledige infrastructuur een complete make-over gaf.

Het gloednieuwe kunstgrasveld – ecologisch, biljartvlak en met de zegen van de wereldvoetbalbond FIFA - is samen met het vernieuwde tribunegebouw de absolute eyecatcher op de vernieuwde voetbalsite.

De aanleg van de nieuwe voetbalterreinen aan de Lindestraat ging begin april van start. Het gemeentebestuur maakte van de vroegtijdige stopzetting van de competities een opportuniteit. Zo kon de aannemer een maand vroeger dan voorzien beginnen aan de heraanleg van het A-en B-terrein. Daardoor zijn de werken ook sneller afgerond.

Het nieuwe kunstgrasveld ligt intussen al te blinken. De werken aan het tweede terrein zijn volop aan de gang en ook het tribunegebouw zit in de afwerkingsfase. Niet alleen de terreinen, ook de faciliteiten errond kregen een upgrade met nieuwe doelen, hekwerk, een elektronisch scorebord, dug-outs, ballenvangers en hoekschopvlaggen. De totale kostprijs hiervan bedraagt 663.000 euro.

Meer voetbal, meer kwaliteit

Met de keuze voor een kunstgrasterrein, dat in de winter en de zomer bespeelbaar is, wil het gemeentebestuur de capaciteit van de voetbalterreinen gevoelig verhogen. Naast het eerste elftal van KVE Aalter kunnen nu ook de jeugdploegen hun trainingen en wedstrijden op het A-terrein afwerken. Ook andere Aalterse voetbalverenigingen, sportclubs en scholen kunnen gebruik maken van het kunstgras.

FIFA-terrein

Het gemeentebestuur opteerde voor een hoogkwalitatief kunstgrasveld met ‘kurk-infill’. Dat is een procedé dat, in tegenstelling tot een rubberen kunstgrasterrein, milieuvriendelijk en volledig mee is met zijn tijd. Het terrein voldoet aan de normen van wereldvoetbalbond FIFA qua opbouw, schokabsorptie, kwaliteit, vezeldikte en –hoogte.

Grote grondverhuizing

Met de uitgegraven grond van het A-terrein werd het B-terrein een halve meter opgehoogd. Er kwam een nieuwe drainage, een nieuwe onderlaag en toplaag, zodat de vroegere problematiek van wateroverlast geen rol meer speelt.

Absolute meerwaarde

Met de aanleg van een hypermodern kunstgrasveld aan de ene kant en de volledige renovatie van het B-terrein aan de andere zijde kunnen ouders straks hun kinderen op beide voetbalterreinen aan het werk zien vanuit het centrale tribunegebouw. Wedstrijden en trainingen volgen kan in alle rust en comfort vanuit de cafetaria, vanop de tribune van het A-terrein of vanonder de statribune aan het B-terrein.

Toegankelijke paden

Rond de terreinen liggen verharde paden van 1,50 m breed, zodat beide velden vlot toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Een pad van de atletiekpiste naar het A- en het B-veld zorgt ervoor dat de drie terreinen vlot en netjes met elkaar zijn verbonden en het geheel esthetisch en strak oogt.

Handige materiaalzones

Op het A-terrein zijn aan de twee zijden van het veld materiaalzones voorzien. Dit maakt het mogelijk om permanent doelen te stockeren voor jeugdwedstrijden en -trainingen, wat het comfort en gebruiksgemak gevoelig verhoogt.

Supporters in het groen

Een deel van de niet-overdekte staantribunes is geïntegreerd in een groene talud (helling). Dat verhoogt enerzijds de netheid rond het terrein en maakt het onderhoud makkelijker.

Nieuwe tribunegebouw is andere eyecatcher

Naast het nieuwe kunstgrasveld is ook de vernieuwde tribune een blikvanger. De renovatiewerken aan het gebouw, waar nieuwe kleedkamers, een kantine, een vergaderruimte, bergruimtes en sanitaire voorzieningen komen, gingen de voorbije maanden gewoon verder. Ook hier koos het gemeentebestuur voor duurzaamheid: de tribune is, met de plaatsing van zonnepanelen en zonneboilers, energieneutraal. De binneninrichting en de buitenaanleg worden de komende weken verder afgerond.

Voetbal(terrein)weetjes

  • Er was 730 uur of meer dan 90 dagen kraanwerk (afgraven, opvoeren aarde steenslag, sleufwerk, drainage …) nodig voor de heraanleg.

  • Er zit 22 ton kurk in het A-terrein.

  • Er ligt 584 m² aan betonpaden en er staat 600 meter hekwerk rond de twee terreinen.

  • 161 vrachtwagens voerden 4.450 ton zand, steenslag en eindfundering aan.

  • Er werd 2 miljoen kilogram aarde van het A-veld naar het B-veld gebracht om het terrein een halve meter op te kunnen ophogen.

  • 31 mensen werkten van start tot finish mee aan het eindresultaat.