Bermmeesters, strijders tegen het zwerfvuil, onmisbaar voor onze mooie gemeente

Gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2020
De strijd tegen zwerfvuil is en blijft een hele opdracht. Alleen of met een familielid is dit een ideale en gezonde activiteit waarbij je iets positiefs kan bijdragen aan het milieu en de gemeente. Deze activiteit kan ondanks de huidige maatregelen perfect doorgaan.

In de deelkernen Knesselare en Ursel was het bermmeesterproject al jaren een succes. Intussen is het project verder uitgegroeid in Aalter. Ruim 150 vrijwilligers of 92 gezinnen engageren zich om op regelmatige basis de baan op te trekken om het zwerfvuil op te ruimen. De bermmeesters ruimen niet alleen op, maar melden ook ernstige gevallen van sluikstorten zodat de gemeentelijke diensten snel kunnen ingrijpen.

Meer meesters, minder afval!

De bermmeesters houden in Aalter samen zo’n 493 kilometer wegen proper, goed voor 986 kilometer wegberm. Ze maken de gemeente niet alleen veel netter, werken met geëngageerde urgers zorgt ook voor een groter bewustzijn voor het afvalprobleem.

Joggen én zwerfvuil opruimen

Zwerfvuil opruimen combineren met joggen of wandelen, zelfs dàt kan. Die hippe trend
(plogging) is in opmars. Momenteel kan dit enkel in familieverband of met 1 vriend gedaan worden mits dat er voldoende afstand gehouden wordt t.o.v. andere ‘ploggers’/bermmeesters.

Gratis materiaal

Wie heeft zin om deze gemotiveerde groep vrijwilligers te versterken en samen onze mooie gemeente proper te houden? Als bermmeester krijg je gratis materiaal zoals zwerfvuil-afvalzakken met speciale stickers, PMD-zakken, een afvalgrijper, handschoenen en een fluohesje. Ploggers kunnen rekenen op een plogzak. Het lokaal bestuur zorgt voor een vrijwilligersverzekering.

Aanmelden als vrijwilliger

Behoor je tot één van onderstaande categorieën? Gelieve dan eerst te informeren bij de desbetreffende instanties wat de voorwaarden zijn om je op te geven als bermmeester.
  • werklozen;
  • vluchtelingen en asielzoekers;
  • kandidaten die een leefloon ontvangen van het OCMW;
  • kandidaten die een ziekte – of invaliditeitsvergoeding krijgen;
  • ambtenaren.


Meer info: www.aalter.be/bermmeesters, via milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.