Belgisch paspoort

Maak een afspraak (ik breng een eigen pasfoto mee)

Maak een afspraak (ik laat een foto nemen in het gemeentehuis)


Een Belgisch paspoort is een document om jouw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over jouw identiteit en nationaliteit, jouw handtekening en jouw foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.


Voorwaarden

Zorg dat je tijdig jouw paspoort aanvraagt of vernieuwt. Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen

 • 5 jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Op het ogenblik van de aanvraag heb je de keuze om:

Opgelet: kies bovenaan deze pagina de juiste afspraak. 


Hoe aanvragen?

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het lokaal bestuur waar ze zijn ingeschreven, waar ze dus hun woonplaats hebben.

Vraag jouw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens vijf werkdagen wanneer de aanvraag gebeurt volgens de normale procedure. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Naast de gewone procedure bestaan er twee spoedprocedures:

1. Dringende procedure

Als het lokaal bestuur jouw aanvraag vóór 15.00 u digitaal kan doorsturen, wordt het paspoort de eerste werkdag na de aanvraag bij het lokaal bestuur afgeleverd. Je wordt daarvan verwittigd waarna je het paspoort kan afhalen.

2. Superdringende procedure (steeds af te halen in Brussel)

Als het lokaal bestuur de aanvraag vóór 15.00 u digitaal kan doorsturen, kan het paspoort nog dezelfde dag worden afgehaald bij het loket van de FOD Binnenlandse Zaken, Warandeberg 1- 4 in Brussel (vlakbij station Brussel-Centraal). Let wel: het paspoort kan pas 4.30 u na de aanvraag worden afgehaald. Je dient je in Brussel aan te melden tegen uiterlijk 19.15 u.

Als het lokaal bestuur de aanvraag na 15.00 u doorstuurt, kan het paspoort pas de eerstvolgende werkdag worden afgehaald bij het loket van de FOD Binnenlandse Zaken, tussen 8.30 u en 19.15 u.

Opgelet:
- Bij aanvragen op vrijdag na 15.00 u kan de afhaling gebeuren op zaterdagvoormiddag van 8.30 u tot 12.15 u. Is die zaterdag een feestdag? Dan kan dit pas vanaf de eerstvolgende werkdag.
- Bij aanvragen op zaterdag, tussen 9.00 u en 12.00 u, zal het paspoort op maandag vanaf 10.30 u beschikbaar zijn. Is die maandag een feestdag? Dan kan dit pas vanaf de eerstvolgende werkdag.

Je kan een paspoort ook zelf aanvragen aan het loket van de FOD Binnenlandse Zaken. Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 u. en 19.15 u en op zaterdagvoormiddag van 8.30 u tot 12.15 u. Betalingen kunnen enkel met de bankkaart.

Beide spoedprocedures zijn wel duurder. Voor de superdringende procedure gelden ook strengere voorwaarden:

 • Jouw paspoort mag in de laatste vijf jaar niet meer dan één keer verloren of gestolen zijn.
 • Je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert.

Belgen in het buitenland

Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - de superdringende procedure is niet mogelijk).

Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij het lokaal bestuur:

 • van hun laatste officiële woonplaats in België;

 • van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België);

 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).


Wat meebrengen?

Bij de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

 • Ben je meerderjarig? Neem dan jouw identiteitskaart mee.
 • Ben je minderjarig? Neem dan een Kids-ID of een eID, indien het kind in het bezit ervan is.

Je kan in het gemeentehuis in Aalter-centrum gratis een pasfoto laten nemen. Je mag ook nog steeds een pasfoto van een plaatselijke fotograaf gebruiken. 

Als je al een paspoort had, neem dan ook het oude paspoort mee.

Was jouw paspoort verloren? Dan kan je een verliesdocument aanvragen bij het lokaal bestuur.

Bij diefstal vraag je een attest aan bij de politie (de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden of bij de politie van jouw woonplaats) die het paspoort zal opnemen in de lijst van geseinde documenten.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of reisdocument is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken. Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.


Bedrag

Normale procedure, afhalen in het gemeentehuis
 • Jonger dan 18 jaar: 39 euro (5 jaar geldig)
 • Vanaf 18 jaar: 74 euro (7 jaar geldig)

Dringende procedure, afhalen in het gemeentehuis

 • Jonger dan 18 jaar: 234 euro (5 jaar geldig)
 • Vanaf 18 jaar: 264 euro (7 jaar geldig)

Superdringende procedure, afhalen in Brussel door de aanvrager 

 • Jonger dan 18 jaar: 306 euro (5 jaar geldig)
 • Vanaf 18 jaar: 336 euro (7 jaar geldig)