Begraafplaats wordt groene gedenkplaats: heraanleg in Ursel start na de zomer

Gepubliceerd op zaterdag 4 juli 2020
Het lokaal bestuur start in de tweede helft van september 2020 met de omvorming van de begraafplaats in Ursel tot een groene, rustgevende en ecologisch beheerde gedenkplaats.

Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu. Daarom geldt sinds 1 januari 2015 een verbod op het gebruik ervan op het openbaar domein. Lokale besturen schakelden als alternatief over op milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes, zoals borstelen, vegen, branden of schoffelen. Dat gewijzigde beheer heeft ook zijn invloed op de begraafplaatsen.

Ecologisch beheerde gedenkplaats

Braakliggende zones worden getransformeerd tot grasvlaktes en grindpaden geleidelijk aan omgevormd tot (grind)gras. Daardoor zullen de traditionele begraafplaatsen evolueren naar groene, rustgevende, ecologisch beheerde gedenkplaatsen. In Aalter-centrum, Bellem, Lotenhulle, Poeke en Sint-Maria-Aalter is dat al gebeurd. In Ursel start de omvorming in het najaar.

Verwijder de beplanting en ornamenten tegen 31 augustus

Om een efficiënte aanleg en een vlot onderhoud van de grasvlaktes te garanderen, vraagt het bestuur om de aangebrachte beplanting, stapstenen en ornamenten in volle grond nabij de grafzerken te verwijderen tegen uiterlijk maandag 31 augustus 2020. Daarna worden de niet-verwijderde zaken door de gemeentediensten weggehaald tijdens de werken die starten in de week van 21 september 2020.

Heraanleg duurt 3 weken

De omvorming van de begraafplaats zal een drietal weken duren en brengt een aantal tijdelijke ongemakken met zich mee. Wij hopen op jouw begrip.

Ook jij kan jouw steentje bijdragen aan een gezonder leefmilieu. Gebruik zelf zo weinig mogelijk pesticiden. Het kan alleen maar jouw gezondheid en die van een ander ten goede komen. Meer info en tips op www.zonderisgezonder.be.