Afvalarm winkelen, recycleren en hergebruiken: hoe duurzaam ga je om met afval?

Gepubliceerd op zaterdag 8 mei 2021
We hebben maar één planeet. Eén bol waar we met z’n allen moeten op leven. Om het voor iedereen aangenaam te maken en te zorgen dat we hier nog even kunnen blijven, is het noodzakelijk om iets te doen aan ons afvalbeheer. En dan is voorkomen beter dan genezen.

Een goeie leidraad om aan duurzaam afvalbeheer te doen is de ladder van Lansink. Helemaal bovenaan staat preventie, of het voorkomen van afval. Dat kan door afvalarm te winkelen: door zoveel mogelijk onverpakte producten te kopen, herbruikbare en afwasbare zakjes mee te nemen of met een eigen tas/plooibak naar de winkel te gaan. Thuiscomposteren is een tweede, belangrijk luik, waarmee je je restafval al snel vermindert met ettelijke kilo’s per jaar. Een klein tafelafvalbakje voor keukenafval in combinatie met een compostbak voor tuinafval kan een handig hulpmiddel zijn. Het lokaal bestuur biedt compostmateriaal aan om het thuiscomposteren te promoten. Heb je thuis voldoende ruimte en plaats? Dan kunnen kippen, die verlekkerd zijn op groenten-, fruit- en andere restjes, ook helpen jouw afvalberg mee te verkleinen.

Hergebruik

Naast voorkomen is hergebruiken een volgende, goede stap. Door zaken naar de Kringloopwinkel te brengen, verleng je de levenscyclus van een product. Ook verpakkingen kunnen hergebruikt worden. Denk maar aan drankflessen met statiegeld.

Recyclage

Als een product niet kan hergebruikt worden, moet er gekeken worden om de afvalstoffen te verwerken tot nieuwe producten. Recyclage begint bij goed en correct sorteren (papier, petflessen …).

Duurzame tips

  • Gebruik boterhamdozen in plaats van boterhamzakjes of aluminiumfolie;
  • Sensibilisering van jongs af aan helpt. Hoe sneller kinderen vertrouwd raken met afvalarm winkelen, hergebruiken en recycleren, hoe natuurlijker dat in de toekomst gaat;
  • Vergeet de Kringloopwinkel of de kledingcontainers niet;
  • Maak gebruik van navulverpakkingen.

Meer info over thuiscomposteren vind je op www.aalter.be/zelf-composteren. Op je sorteervragen krijg je dan weer een antwoord via de Aalter-app of op www.aalter.be/huisvuilophaling-en-sorteren.