Voorjaarsactiviteiten bibliotheek

Gepubliceerd op donderdag 24 januari 2019
Het gemeentebestuur en Vormingplus Gent-Eeklo organiseren een aantal educatieve activiteiten over allerlei onderwerpen. Vormingplus biedt korting aan mensen die het financieel moeilijker hebben.

Digistatie: Jouw foto’s beheren en delen op het web

Wil je je vakantie-ervaringen of foto’s van een familiefeest op een snelle en efficiënte manier delen met vrienden en familie? Dan is het opladen naar een webalbum het betere alternatief. Webalbums zijn gratis. Je kan er jouw foto’s eenvoudig en op een kwaliteitsvolle manier delen. Het tweede uur is voorbehouden voor vragen.

 • WANNEER: Maandag 4 februari 2019 van 19.30 u tot 21.30 u.
 • WAAR: Hoofdbibliotheek Aalter-centrum, Boomgaardstraat 10.
 • PRIJS: 5 euro; reductieprijs: 4 euro; sociale prijs: 2,50 euro.

Initiatie verhalen schrijven: basiscursus

Hoe maak je van een oudoom of een toevallige passant een boeiend personage? Hoe bouw je een interessante verhaallijn op? Welke creatieve technieken kunnen jou daarbij helpen? En hoe gebruik je zintuiglijke ervaringen om jouw verhaal te verrijken? Dit alles en nog veel meer leer je in deze basiscursus. Voorkennis is niet vereist.

 • WANNEER: 4 zaterdagen vanaf 2 februari 2019 van 10.00 u tot 13.00 u.
 • WAAR: Bibliotheek Knesselare, Veldstraat 53.
 • PRIJS: 65 euro; reductieprijs: 49 euro; sociale prijs: 32,50 euro.

Verrijk jouw kijk op kleur

Al in de oudheid kende men de kracht en de impact van kleur op ons welzijn en gemoed, waarbij de combinatie van licht met kleur een versterkende factor is. Leer over kleur op een speelse manier. Kijk door een gekleurde bril en wissel ervaringen uit. Ontdek de gevoelswaarde van kleuren en leer meer over kleur als een vorm van trilling en energie. In deze workshop verken je diverse toepassingen van kleur en leer je kleuren combineren en mengen.

 • WANNEER: 3 dinsdagen vanaf 12 februari 2019 van 19.30 u tot 22.00 u.
 • WAAR: Villa Snoeck, Stationsstraat 69.
 • PRIJS: 45 euro; reductieprijs: 34 euro; sociale prijs: 22,50 euro.

Kennismaking met de nieuwe privacywet (GDPR)

Ook kleine vzw’s, jeugdbewegingen en lokale verenigingen moeten sinds 25 mei 2018 rekening houden met een nieuwe wet over het bijhouden en verwerken van persoonsgegevens. Dit is informatie zoals naam, foto, telefoonnummer, adres, bankrekeningnummer, e-mailadres, medische data…We informeren je over wat er verandert. Belangrijk is dat je binnen de vereniging snel werk maakt van een plan van aanpak waardoor je aantoont dat je de privacy van jouw leden en vrijwilligers ernstig neemt. Wij helpen je op weg en laten je ook kennismaken met een aantal sjablonen en modeldocumenten.

 • WANNEER: Dinsdag 19 februari 2019 van 19.30 u tot 22.00u.
 • WAAR: Gemeentehuis Knesselare, De Plaats 14.
 • PRIJS: 8 euro; reductieprijs: 6 euro; sociale prijs: 4 euro.

Omgaan met hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen (HSP) zijn gevoeliger voor stemmingen van anderen, voor licht, geuren, geluiden en drukte, waardoor ze sneller overprikkeld raken. HSP is geen ziekte, maar een karaktertrek met verschillende eigenschappen. Vaak zijn deze mensen gewetensvol, zorgzaam, intuïtief en denken ze na over de diepere zin van het leven. In deze lezing krijg je informatie over wat hoogsensitiviteit is en hoe je er bewuster mee kan omgaan.

 • WANNEER: Donderdag 14 maart 2019 van 19.30 u tot 22.00 u.
 • WAAR: Villa Snoeck, Stationsstraat 69.
 • PRIJS: 8 euro; reductieprijs: 6 euro; sociale prijs: 4 euro.

Een feitelijke vereniging of vzw?

Een feitelijke vereniging is de wat plechtige benaming voor een groep mensen die samen actief is op een of ander gebied, zonder dat die groep daarom een officieel statuut heeft. Nogal wat verenigingen in het vrijwilligerswerk zijn dus feitelijke verenigingen. Op zich is daar niks mis mee, maar aan het ontbreken van een officieel statuut kleven wel enkele nadelen op het vlak van gerechtelijke bescherming en persoonlijke aansprakelijkheid. Een vzw is dan weer een officiële vereniging met een wettelijk statuut, waaruit nogal wat verplichtingen en kosten voortvloeien. In deze sessie proberen we je een weg doorheen dit kluwen te wijzen en de voor- en nadelen van beide organisatievormen tegenover elkaar te stellen.

 • WANNEER: Dinsdag 19 maart 2019 van 19.30 u tot 22.00 u.
 • WAAR: Gemeentehuis Knesselare, De Plaats 14.
 • PRIJS: 8 euro; reductieprijs: 6 euro; sociale prijs: 4 euro.

Voor alle activiteiten schrijft je je in via www.vormingplusgent-eeklo.be , info.gent.eeklo@vormingplus.be of tel. 09 224 22 65.