Specialisatie actief muziek beluisteren

Lessenrooster 2024-2025

Het lessenrooster vind je hier.

Info

Verhalen in de muziek

De Bijbel, Shakespeare en Goethe verklankt

De wereldliteratuur telt vele onwaarschijnlijke spannende en betoverende verhalen met veel legendarische personages in de hoofdrol. Wie kent de liefdesperikelen van Romeo & Julia of die van Samson & Delilah niet? Wie herinnert zich niet de avonturen van Faust en de duivel of de intriges waarin roemrijke en beruchte figuren als Egmont of Hamlet verwikkeld raakten? Wie kan onbewogen blijven bij de dramatische ontwikkelingen in het passieverhaal van Jesus? Ook notoire heldinnen als de triomferende Judith, de dansende Salomé of de waanzinnige Lady MacBeth spreken tot de verbeelding.

Eeuw na eeuw hebben dergelijke stories componisten geïnspireerd. Meer nog, muziek is zelfs vaak een ideale toegangspoort tot de literatuur gebleken. Deze lessenreeks neemt je mee in de leefwereld van drie grote inspiratiebronnen waaraan componisten zich gedurende eeuwen hebben gelaafd. Bijbelse verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament vormden het uitgangspunt voor muzikale genres als het oratorium, de cantate en de opera.

Daarnaast komen twee Olympiërs van de wereldliteratuur aan bod: William Shakespeare (1564-1616) en Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Hun gedichten, sprookjes, romans en toneelstukken hebben componisten tot op vandaag haast geïntoxiceerd, met pareltjes van werken in zowel de instrumentale als vocale muziek als klinkend resultaat.

Aan de hand van individuele portretten wordt wekelijks een essentieel opus uit de muziekgeschiedenis toegelicht en beluisterd. Hierbij wordt geput uit het gevarieerde spectrum van vroegbarokke tot modernistische werken.

Vakken

Je volgt 2 uur actief muziek beluisteren per week.

Je kan deze lessen volgen zonder dat je een instrument bespeelt of andere vakken volgt en je kan dit ook als extra cursus volgen.