De werkwijze van de bende was steeds dezelfde. Via e-mail, WhatsApp en smsen benaderden de oplichters nietsvermoedende burgers. De slachtoffers werden vervolgens – via een phishinglink – naar een nagemaakte (bank)website geleid die de bendeleden toegang gaf tot hun rekeningen. De bende maakte op die manier, naar schatting, meerdere miljoenen euros buit.
De politie van Aalter slaagde erin om het criminele netwerk in kaart te brengen. Het onderzoek, samen met de Nederlandse Politie, de Federale Gerechtelijke Politie en Europol, leidde tot huiszoekingen op 24 verschillende adressen. Daarbij werden 9 verdachten aangehouden. Het onderzoek is een mooi voorbeeld van knap Aalters politiewerk en de samenwerking tussen België en Nederland om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.
Wat is phishing? En hoe kan je er jezelf tegen beschermen?
Cybercrime of computercriminaliteit is in opmars. Ook in Aalter lopen aangiftes binnen over phishing of online-oplichting. Daarbij gebruiken de daders alle mogelijke middelen: e-mail, WhatsApp, telefoon, sms … Met één doel: uw wachtwoorden, geld of identiteit stelen.
Oplichters zijn inventief en proberen je op vele manieren om de tuin te leiden. De vier meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn:
Aankoopfraude
Via zoekertjessites, social media, e-mail … Je betaalt (een voorschot), maar ontvangt niets. Of je verkoopt iets, maar wordt niet vergoed.
Linke linken
Fraudeurs proberen via valse weblinks, sms of valse socialmediaprofielen geld af te troggelen, jouw account over te nemen of een virus te installeren. Vaak opereren ze in naam van betrouwbare instanties zoals de overheid, bank, post, politie …
Emofraude
Via zoekertjessites, social media, e-mail, datingapps … Oplichters proberen uw vertrouwen te winnen door gewiekst in te spelen op uw emoties. Ze vragen om geld om naar België te kunnen reizen, je te ontmoeten, ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen …
Online sabotage
Oplichters willen inbreken in jouw computer, installeren een virus, vergrendelen jouw bestanden of hacken jouw account. Of je wordt opgebeld door een zogenaamde medewerker van een computerfirma die je laat geloven dat je een veiligheidsprobleem hebt en toegang vraagt tot jouw computer. Pas als je betaalt, krijg je terug controle over jouw toestel.
Tips: volg de vier ts
1. Te mooi
De charmes van knappe mannen en vrouwen, de buitenkans van jouw leven, een uitzonderlijke lage prijs … Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.
2. Twijfel
Haast niemand kan online fraude vermijden. Maar je kan wel de alarmsignalen leren herkennen. Tip: doe de phishing- of beveiligingstest op www.safeonweb.be.
3. Training
Leer jezelf goede gewoontes aan. Blijf op de hoogte van de laatste fraudetrucs. Informeer jezelf, neem je tijd en zorg voor de juiste beveiliging.
4. Te doen
Kreeg je toch met online fraude te maken? Volg dan de volgende stappen:
Geen geld kwijt?
Aangifte bij de politie is niet nodig. Meld het valse bericht wel aan verdacht@safeonweb.be. Zij verzamelen alle klachten en proberen malafide sites te blokkeren.
Toch geld kwijt?
Als je jouw betalingsgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Cardstop op tel. 070 344 344. Contacteer jouw bank, zodat de laatste betaling geblokkeerd kan worden. Doe dit snel, binnen de 24 uur. Doe aangifte bij de politiezone Aalter (Stationsstraat 164 in Aalter-centrum). Breng alle nuttige bewijzen mee: zoekertjes, berichten, e-mails, screenshots, toestel …
Meer info over veilig internetgebruik vind je op www.safeonweb.be of www.beschermjezelfonline.be.