Aalter Smart City

Gepubliceerd op vrijdag 6 december 2019
In 2016 ging het gemeentebestuur een partnership aan met Tomorrowlab/Living Tomorrow. Naar aanleiding daarvan, werden vorig jaar nieuwe communicatiekanalen voor het Smart City-traject Communicatie van de toekomst ontwikkeld: het slim stadsmeubilair, de chatbot en de app.

Hierdoor krijgen inwoners, handelaars en verenigingen nu meer mogelijkheden om te communiceren met het bestuur en goed geïnformeerd te worden. Vorige week werd een nieuw interactief menu gelanceerd op de digitale infoschermen. Ook de Aalter-app zit in een nieuw jasje en heeft een nieuwe toepassing ‘hinder rondom u’.

Wifi-hotspots

Het gemeentebestuur heeft deelgenomen aan het WiFi4EU project van de Europese Commissie waarbij subsidies zijn toegekend voor de verdere uitrol van gratis wifi-hotspots op ons grondgebied. Dankzij deze subsidies is er budget beschikbaar om in alle deelkernen gratis wifi-hotspots te voorzien. Hierdoor wordt in de deelkernen dezelfde service als in het centrum aangeboden.

Slim stadsmeubilair

Het slim stadsmeubilair vervangt de vorige generatie digitale infoborden in het straatbeeld. De grote tv-schermen kunnen afbeeldingen en video’s afspelen en dankzij de aanraakfunctie kunt u door een menu navigeren om gemeentelijke info op te vragen. Momenteel zijn er 10 borden geplaatst: aan het gemeentehuis Aalter-centrum, op de parking Boomgaard, aan het Sportpark in Aalter-centrum, aan de Taborschool in Bellem, aan de kerk in Lotenhulle, aan het dorpsplein in Poeke, op de parking (tegenover de kerk) in Sint-Maria-Aalter, aan het Sportcomplex Flabbaert in Knesselare, aan de kerk in Aalter-Brug en op het dorpsplein van Ursel. In een latere fase volgen nog twee schermen aan de vernieuwde stationsomgeving en één op De Plaats in Knesselare. Elke locatie kan ook gebruikt worden als wifi-hotspot.

Duurzaamheid en kwaliteit

In het slim stadsmeubilair zitten ook heel wat sensoren, om bv. voorbijgangers (anoniem) te tellen, de luchtkwaliteit of de temperatuur te meten. Op die manier verkrijgt het gemeentebestuur nuttige informatie over het openbaar domein, ter ondersteuning van (nieuwe) beleidsmaatregelen. In de toekomst kunnen bij nieuwe noden of interessante opportuniteiten nog extra sensoren voorzien worden.

Plaatsing

Om het interactief menu te gebruiken is het belangrijk dat de zichtbaarheid optimaal is. Zonlicht speelt daarbij een belangrijke rol, aangezien dit een hinderlijke factor kan zijn voor de zichtbaarheid van het scherm. Daarnaast was de aanwezigheid van connectiviteit van belang. De zuilen worden immers via internetconnectie aangestuurd vanuit het gemeentehuis in Aaltercentrum. Er is geopteerd om de zuilen zo dicht mogelijk bij ontmoetingsruimtes te plaatsen waar mensen samen komen (horeca, toeristische fietsroutes, scholen, parking, zitbanken...). De focus ligt op passanten, aangezien het interactieve schermen zijn.

Geef de schermen een naam!

Het gemeentebestuur heeft drie voorstellen voor de benaming van de schermen: I-Screen, Wall-I en A-Kiosk. We willen je graag betrekken bij de naamgeving van de infoschermen. Stem op één van de drie voorstellen of geef zelf een creatieve suggestie via www.aalter.be/naam.

Aalter-app: nieuwe toepassing ‘hinder rondom u’

Tot slot is er ook een nieuwe toepassing beschikbaar in de Aalter-app: de ‘hinder rondom u’-functie. Met deze functie krijg je vanaf nu een goed zicht op de werken die zich in jouw buurt afspelen. Indien gewenst krijg je elke zondagavond een bericht van de werken nabij bijvoorbeeld jouw thuis- of werkadres.

De app kan je downloaden via www.aalter.be/app. Hiermee kan je makkelijk meldingen doen (via gps-locatie), gemeentelijke info bekijken en ook handelaars en zorginstellingen volgen. Je kan ook herinneringen instellen voor jouw afvalophaling. Meer info over onze Smart City-projecten via www.aalter.be/smartcity.