Aalter richt twee troostplekjes in: samen geven we corona een plaats

Gepubliceerd op zaterdag 31 oktober 2020
Aalter heeft twee ‘troostplekjes’ in gebruik genomen. Dat zijn gemeenschappelijk plekjes om het verdriet rond corona letterlijk een plaats te geven. Vrouwenorganisaties Ferm, Femma en Markant en het gemeentebestuur willen hiermee troost en veerkracht bieden tijdens en, straks, na de zware coronatijd

Meer dan 10.000 landgenoten zijn gestorven aan COVID-19. Sommige mensen zijn hun werk of hun inkomen kwijt. Het gewone leven is voor een stuk ontwricht. Ook veel Aalternaren hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan. Om al die verlieservaringen te helpen opvangen, komen Ferm (de vroegere KVLV), Femma en Markant met de campagne “Plant troost”. Bedoeling is om samen troost te vinden en te bieden en het verdriet letterlijk een plek te geven. En hoop te planten.

Waardevol initiatief

Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is. Waar mensen elkaar kunnen vinden in troost en waar je samen met je buurt of gemeente bloembollen plant als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. In de mate dat de coronamaatregelen het toelaten weliswaar…

Aalter-centrum en Ursel

Het gemeentebestuur van Aalter werkt graag mee aan dergelijke, waardevolle initiatieven en richtte twee bestaande natuurplekken in als troostplek met een zitbank, een inspirerend gedicht en bloembollen in de grond.

De eerste troostplek ligt in Raasakker in Aalter-centrum (tussen de beek en de vijver). Het tweede plaatsje is ingericht langs wandelroute C22 (tussen knooppunt 70 en 71) ter hoogte van het vliegveld in Ursel, op het eind van een landweg in de Brugse Heerweg.

In het voorjaar van 2021, wanneer de bloemen hun kopjes naar de eerste zon richten, denken we terug aan de moeilijke periode die corona ons bracht en herdenken we onze dierbaren. Psychiater Dirk De Wachter, rouwexpert Manu Keirse en VRT-journaliste Fatma Taspinar ondersteunen het project.