Aalter proper: cameraproject moet sluikstorten voorkomen

Gepubliceerd op maandag 10 oktober 2022
‘Aalter Proper’ besteedt veel zorg aan de netheid van de straten. Zij zijn dag in dag uit in de weer voor het ruimen van zwerfvuil. Sluikstorten komt echter nog te vaak voor in onze mooie gemeente.

Daarom werd vorige week het cameraproject van afvalintercommunale IVM in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil opgestart.

Sluikstorters betrappen

De camera’s zullen ingezet worden op diverse locaties in onze gemeente met als doel het sluikstorten te ontraden en personen die toch sluikstorten te kunnen vatten. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is klein afval dat vaak zonder er bij stil te staan op straat wordt weggegooid, zoals sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, plastic flesjes, papieren zakjes ... Zwerfvuil opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook heel wat tijd en inzet van mensen en middelen. Bovendien is zwerfvuil voor burgers een bron van ongenoegen. Geef toe: het is toch veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei rotzooi op de grond?

Zwerfvuil opruimen

Wanneer je met jouw school, klas of vereniging een zwerfvuilopruimactie wenst te organiseren, zorgt het lokaal bestuur voor al het nodige materiaal én het ophalen en selectief afvoeren van het verzamelde afval.

Ook dit kan jij doen

Inwoners kunnen op nog andere manieren bijdragen aan een nette gemeente.

  • Om te voorkomen dat papier en karton gaan vliegen bij hevige wind, is het raadzaam om alles stevig samen te binden of aan te bieden in een gesloten kartonnen doos.
  • Onze bermmeesters ruimen samen meer dan 1.000 kilometer berm op, maar extra handen blijven welkom.
  • Hondenpoep is een grote bron van ergernis. Een plastic zakje meenemen als je gaat wandelen met jouw hond en het hoopje opruimen is een kleine moeite, niet?