Aalter Proper!

Gepubliceerd op woensdag 28 april 2021
Het Aalter Proper-team, gesteund door een vrijwilligersgroep van bijna 200 bermmeesters, is elke dag in de weer om Aalter net te houden. Nu doen ze een warme oproep aan de Aalternaren om allemaal samen werk te maken van een nog mooiere, nog nettere gemeente: “Wij houden Aalter Proper. Doe je mee?”

Nette pleinen en plantsoenen, propere straten: het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het hele jaar door zijn negen Aalter Proper-medewerkers non-stop in de weer: ze ruimen zwerfvuil op, ledigen vuilbakjes, vegen straten. Hun collega’s van de groendienst en
Middelenbeheer doen herstellingen op het openbaar domein, planten bloemen, bomen en struiken aan en zorgen dat onze pleinen, perken en plantsoenen er gelikt bij liggen. Heel wat inspanningen dus en er is nog meer actie op komst. Want een propere gemeente is niet
alleen een mooie gemeente, maar ook een veilige gemeente.

Campagne van start

Onze acht mooie deelkernen proper en mooi houden, is een samen-verhaal van lokaal bestuur en inwoners. Nog deze maand verschijnen 25 spandoeken in het straatbeeld met foto’s van het Aalter Proper-team én de slogan ‘Wij houden Aalter Proper. Doe je mee?’. Een herinnering aan de dagelijkse inzet van het team en een oproep om verantwoord met vuilnis om te gaan. Want samen, sterker, properder!

Doe je ook mee?

  • Bied papier en karton in een gesloten kartonnen doos aan, of bind het stevig samen, zodat de wind er geen vat op krijgt.
  • Doe, als je je hond uitlaat, altijd de hondenpoep in een zakje.
  • Neem een extra zakje mee voor jouw afval als je erop uittrekt.
  • Vervoeg onze 191 bermmeesters

Glasbollen gaan ondergronds

In Sint-Maria-Aalter zitten de glasbollen al ondergronds. Na de zomer komen ondergrondse glascontainers op het Guldensporenplein in Lotenhulle en in juni op parking Aard in Aalter-centrum. Zo’n systeem onder de grond heeft een positief effect op de netheid van de site
en trekt minder sluikstorters aan.

Camera's moeten ontraden

Voor de glasbollen die bovengronds blijven, starten Aalter en IVM met een cameraproject om sluikstorters te ontraden en hardnekkige overtreders te filmen. De Aalternaar is een prima sorteerder die zijn glasafval netjes aflevert in de bollen. Helaas worden de glasbollen door enkelingen ook misbruikt om er afval in of rond te droppen en dan kunnen camera’s een nuttig instrument zijn om op te treden.

Iedereen mee in het verhaal

Voor de bewoners van de 1.800 appartementen in Aalter is het vaak worstelen met hun vuilnis(zak). Daarom schreef het lokaal bestuur alle syndici in Aalter aan met nuttige tips om afval op de juiste manier en het juiste moment aan te bieden.