Aalter ondersteunt haar horeca: grotere terrassen, bloemen en zondagsaperitief in élke woonkern

Gepubliceerd op maandag 15 juni 2020
De cafés en restaurants zijn opnieuw open. En of Aalter er klaar voor is. De horeca kan op volle steun rekenen van het gemeentebestuur, dat met TerrAzz Aalter ondermeer mogelijkheden biedt voor grotere terrassen en een wekelijks aperitiefmoment in elke kern.

In Aalter is het goed wonen, leven en werken. Maar ook ontspanning, rust en een gezellig terrasmoment staan er hoog aangeschreven. Aalter is een bruisende (horeca)gemeente met 93 cafés en restaurants. De uitbaters kunnen, vanaf het moment dat het eerste glas of bord geserveerd werd en wordt, op de steun van het gemeentebestuur rekenen.

Maximale bezetting pleinen

Markten, pleinen en terrassen zullen in hun maximaal mogelijke bezetting geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Op die manier kan iedereen zo optimaal genieten van een ontspannend en rustgevend moment in alle comfort en veiligheid.

Er gelden wel voorwaarden: bij een terrasuitbreiding moeten horecazaken steeds een vrije doorgang van twee meter voorzien voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en rollators. De openbare weg, zoals het voetpad en fietspad, kan niet ingenomen worden voor een groter terras. De inname van parkeerplaatsen is mogelijk, maar zal verder onderzocht worden door het gemeentebestuur.

Aanvraag terrasuitbreiding én extra terrasstoelen

Alle cafés en restaurants die een tijdelijke terrasuitbreiding (tot en met 31 juli 2020) willen, vragen dit aan via www.aalter.be/terrasuitbreiding. De cafés en restaurants kunnen via dit formulier ook extra terrasstoelen aanvragen bij de gemeentelijke uitleendienst.

Zondags aperitiefmoment in elke woonkern

Elke zondag in juni en juli zal van 11.00 u tot 15.00 u een aperitiefmoment in het centrum van de deelkernen mogelijk zijn (bv. op De Plaats in Knesselare of het kerkplein van Aalter-Brug). Inwoners, verenigingen… zijn vrij om dit aperitiefmoment zélf in te vullen. Er zullen tafels en stoelen staan en een stuk van het plein wordt verkeers- en parkeervrij gemaakt.

Bloemen op tafels, zichtbaar verbonden

Op de terrassen in het centrum van elke deelkern komen hekken met ‘TerrAzz’ Aalter. De tafels van de cafés en restaurants worden verfraaid met rood-witte bloemen. Deze uniforme inrichting zorgt voor een zichtbare verbondenheid en moet mensen uitnodigen om opnieuw te genieten van de mooie terrassen in de acht woonkernen.

Ook ondersteuning op vlak van communicatie

De gemeentelijke informatiekanalen (www.aalter.be, TotAalter, Aalter App, slim stadsmeubilair…) kunnen ingezet worden om extra ondersteunende maatregelen of activiteiten aan te kondigen. Er komt ook een online overlegmoment, waarbij geïnteresseerde café- en restaurantuitbaters kunnen inbellen en vragen stellen.

Culinair event in de maak

Het gemeentebestuur wenst iedere ondernemer veel succes bij de heropstart van zijn/haar zaak en neemt binnenkort het initiatief om de cafés en de restaurants samen te brengen tijdens een nieuw, culinair evenement: ‘HorecAalter’.