Aalter is klaar voor eerste schooldag

Gepubliceerd op dinsdag 30 augustus 2022
Donderdag is de grote dag: de schoolpoorten zwaaien open en ook in Aalter begeven duizenden kinderen (en ouders) zich opnieuw in het verkeer. Maar het lokaal bestuur en de politie zijn voorbereid.

Schoolomgevingen aangepast voor meer veiligheid

Alle schoolbuurten kregen de voorbije weken een laatste controle. De belijning is vernieuwd en ook de goede zichtbaarheid van de verkeersborden is gecheckt. Om alle schoolomgevingen beter te accentueren, worden aan iedere school nieuwe wegmarkeringen aangebracht die bestuurders er op wijzen dat ze in een schoolbuurt komen. Aalter Proper net de schoolbuurten nog eens extra op.

Maria Middelareslaan heringericht

De Maria Middelareslaan in Aalter-centrum wordt op dit moment volledig aangepast in functie van de zwakke weggebruiker: het fietspad wordt verbreed en afgezoomd van de rijweg, zodat fietsers én voetgangers volledig afgescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer en zich op een veilige manier naar school kunnen begeven.

Politie begeleidt, sensibiliseert en treedt op

De politiezone Aalter zet ’s morgens, tijdens het openen van de scholen, en ’s avonds, na het laatste belsignaal, extra agenten in om de in- en uittocht veilig te laten verlopen. De politie vat post aan de drukste punten en oversteekplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de scholen en zal op de eerste schooldag vooral begeleiden en sensibiliserend optreden, maar bij grove overtredingen ook verbaliseren. Parkeren op voet- of fietspad of gsm’en achter het stuur is dus uitgesloten.

Zo houdt ook jij het verkeersveilig

Het lokaal bestuur en de politie zorgen ervoor dat de eerste schooldag vlot en veilig verloopt, maar iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Te voet

Stippel vooraf de veiligste weg uit – dat is niet noodzakelijk de kortste route – én oefen deze vooraf. Toon plaatsen die mogelijk gevaarlijk zijn, zoals ingangen van garages, parkings, opritten … Kies voor veilige oversteekplaatsen, zoals een zebrapad, waar een agent of opzichter staat. Of kies voor plaatsen waar je de wagens goed ziet aankomen en de bestuurders ook jou goed zien. Leer je kind ook veilig over te steken en laat het een fluohesje dragen.

Met de fiets

Fiets vooraf samen de route naar school. Wijs op de mogelijke gevaren zoals bijvoorbeeld rechts naast een vrachtwagen staan bij een kruispunt (dode hoek). Controleer of de fiets van jouw kind in orde is. Leer jouw kind van kleins af aan een fietshelm te dragen, ook als hij of zij in een bakfiets zit. Een reflecterend hesje doet wonderen.

Met de auto

Zorg dat iedereen in de wagen klikvast zit, ook al is het maar een korte rit naar school. Stop indien mogelijk aan de kant van het schoolgebouw, zodat jouw kind de straat niet hoeft over te steken. Rij nooit sneller dan 30 km/u in de schoolomgeving. Bij die snelheid loopt een voetganger 5% kans om te sterven bij een aanrijding. Bij een snelheid van 50 km/u stijgt het risico tot 45%. Wees op jouw hoede als u een kind ziet. Reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar.

Hou ook rekening hiermee …

Wacht jouw kind nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat hij of zij je tegemoet rent zonder uit te kijken.

Zorg niet voor onveilige situaties aan de schoolpoort door jouw auto verkeerd te parkeren. Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar doordat ze het zicht belemmeren en andere weggebruikers dwingen om uit te wijken in een vaak drukke omgeving.

Haast en spoed is zelden goed! Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Zorg ervoor dat jouw kind thuis steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen.

Laat de motor van jouw voertuig niet draaien bij het wachten aan de schoolpoort. Dit is beter voor het milieu en bovendien is een stillere omgeving veiliger voor de kinderen die zich te voet of met de fiets bewegen.