Meerjarenplan 2020-2025 is klaar: Aalter investeert 40,6 miljoen

Gepubliceerd op donderdag 9 januari 2020
Het gemeentebestuur gaat van 2020 tot 2025 maar liefst 40,6 miljoen investeren in haar acht kernen. We geven een overzicht van de grootste projecten.

Nieuw Kunstencentrum in nieuwe stationsbuurt (Aalter-centrum)

De afwerking van het nieuwe Kunstencentrum aan het station in Aalter-centrum is volop bezig. Het bestuur investeert daarnaast in de verfraaiing van de stationsomgeving. Intussen maken Infrabel en de NMBS tot 2023 werk van twee extra sporen, comfortabele, toegankelijke perrons en een nieuw stationsgebouw met parkeertoren voor 450 auto’s en 400 fietsen.

Extra parking en groen in Stationsstraat (Aalter-centrum)

De Academie verhuist, samen met de bibliotheek, naar het nieuwe Kunstencentrum. Daardoor komen de huidige, verouderde gebouwen in de Stationsstraat leeg. Omdat het centrum nog extra parkeerplaatsen én groen kan gebruiken, plant het bestuur er een ondergrondse parking en een parkje (2,25 miljoen).

Eigentijdse kinderopvang en bibliotheek (Ursel)

Het gemeentebestuur wil zaal De Reinaert aankopen en verbouwen tot moderne buitenschoolse kinderopvang en een eigentijdse bibliotheek (820.000 euro). Iets verderop, langs de Middelweg, wordt ook 100.000 euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de jeugdlokalen.

Uitbreiding gemeentehuis (Aalter-centrum)

Door de fusie is Aalter een nog grotere gemeente geworden (van 20.000 naar bijna 30.000 inwoners). Om een nog betere dienstverlening te garanderen voor alle inwoners breidt het gemeentehuis in Aalter-centrum uit. Na de uitbreiding zal het een referentiepunt worden op vlak van innovatie en duurzaamheid.

Oud klooster wordt bruisende hart (Knesselare)

Het oud klooster wordt een multifunctioneel ontmoetingscentrum. Met een nieuwe gemeentelijke feestzaal, met ruimte voor onder meer een bibliotheek, kinderopvang en Academie.

Veilige Middelweg (Aalter-Brug en Ursel)

2,48 miljoen euro: zoveel is voorzien voor de herinrichting van de Middelweg. Centraal staan snelheidsremmende en verkeersveilige ingrepen ter hoogte van de school en de woonkern in Aalter-Brug en op de doortocht in het centrum van Ursel. Met de aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan Ursel is het bestuur nu al bezig de herinrichting van die doortocht voor te bereiden.

Overal led-verlichting

De klassieke, energieverslindende openbare verlichting maakt plaats voor led’s: dat levert naast een pak energiewinst ook een gevoelig lagere elektriciteitsfactuur op. In een eerste fase is al 300.000 euro voorzien voor aanpassingen.

Vernieuwde voetbalaccommodatie (Aalter-centrum)

Het tribunegebouw wordt volledig gerenoveerd en uitgebreid: kleedkamers, kantine, vergaderruimte, bergruimtes, sanitaire voorzieningen (770.000 euro). Er komt een kunstgrasveld (A-terrein) en ook het B-terrein gaat in het nieuw (600.000 euro).

Grote rioleringswerken (Ursel, Knesselare, Aalter-centrum en Sint-Maria-Aalter)

Op het lijstje: Kerkwegel-Molenkouterstraat in Ursel, Kleine Kapellestraat in Knesselare, Pontweg in Aalter-centrum en de stationsbuurt in Sint-Maria- Aalter. Dat laatste project kadert in een totaalaanpak van de stationsomgeving.

Fraaie stationsbuurten (Aalter-centrum, Sint-Maria-Aalter en Bellem)

Naast Aalter-centrum en Sint-Maria-Aalter mag ook Bellem uitkijken naar een nieuwe, fraaie en toegankelijke stationsomgeving.

Nieuw leven in oude Pastorie (Lotenhulle)

Het bestuur wil het bovenverdiep aanpakken om de harmonie en het verenigingsleven een moderne stek aan te bieden (370.000 euro).

Kasteelhoeve verbouwd (Poeke)

De oude stal gaat tegen de vlakte en er komt een educatief bezoekerscentrum met aandacht voor sociale tewerkstelling (600.000 euro).

Fietssnelweg tot West-Vlaanderen (Knesselare)

Het bestaande fietspad wordt doorgetrokken van Sint-Joris tot aan de Zwaaikom. Er komt ook een aansluiting op het bestaand fietspad langs het kanaal. De Overleiestraat in Knesselare krijgt in één beweging ook een nieuw wegdek (700.000 euro).