Aalter helpt mee borstkanker op te sporen

Gepubliceerd op zondag 18 oktober 2020
Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker en Aalter strijdt mee. Het lokaal bestuur stuurt elke vrouw tussen 50 en 69 een kaart met de warme oproep zich gratis te laten screenen.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Vrouwen vanaf 50 jaar worden het vaakst getroffen. In 2018 bedroeg het aantal nieuwe gevallen van een invasieve vorm van borstkanker 1,7 per 1.000 vrouwen (als de kanker invasief is, verspreidt deze zich naar het aangrenzende weefsel). Dit komt overeen met ongeveer 14.900 nieuwe gevallen. 8 op 10 overleven de ziekte dankzij vroegtijdige opsporing.

Gratis onderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar

Screening op borstkanker is bijzonder doeltreffend. Op een mammografie, dat is een röntgenfoto van de borsten, zien dokters onregelmatigheden nog vóór ze met de hand voelbaar zijn. Borstkanker kan op die manier al in een vroeg stadium worden opgespoord. Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat artsen de ziekte vroeger vaststellen, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.
Om het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, het gratis screeningsmammografie voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar, in de kijker te zetten, stuurt het lokaal bestuur elke vrouw uit die doelgroep een kaart met een warme oproep om deel te nemen.

Ontdek hoe ook je kan deelnemen op www.bevolkingsonderzoek.be of via het gratis nummer tel. 0800 60 160.

Laat Covid-19 jouw screening niet uitstellen

Stel je deelname niet uit. De mammografische eenheden in de ziekenhuizen nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen. Heb je vragen over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker tijdens de corona-epidemie, surf dan naar borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/het-bevolkingsonderzoek-borstkanker-tijdens-corona-covid-19.