Aalter en het Duitse Rotenburg (Wümme) vieren 50 jaar verbroedering

Gepubliceerd op woensdag 29 mei 2024
Het hemelvaartweekend was in Aalter extra bijzonder: onze gemeente vierde 50 jaar verbroedering met het Duitse Rotenburg (Wümme).

Aalternaar Georges Van de Woestijne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen. Het was zijn vurigste wens om na de oorlog de kazerne te bezoeken waar hij krijgsgevangene was geweest. In 1950 trok hij samen met lotgenoten naar Rotenburg (Wümme) en raakte hij zodanig onder de indruk van de hartelijke ontvangst dat hij halfweg de jaren zestig een delegatie van Rotenburg uitnodigde naar Aalter. Zo groeide stilaan een band. Die mondde in 1974, toen Aalter haar 1.000ste verjaardag vierde, uit in een officiële verbroedering.

De voorbije halve eeuw waren er tussen beide gemeenten heel wat uitwisselingsmomenten. Tijdens het hemelvaartweekend werd 50 jaar verbroedering en vriendschap gevierd. De samenkomst startte met een eucharistieviering in de Sint-Corneliuskerk, opgeluisterd door de Aalterse Concertband onder leiding van Andy Dhondt. Daarna ging het richting het gemeentehuis voor een academische zitting. Torsten Oestmann, burgemeester van Rotenburg (Wümme) (zie foto) en Martin Kotthaus, ambassadeur van Duitsland in België, waren aanwezig om de gouden ‘bruiloft’ van Aalter en Rotenburg (Wümme) te vieren.