Aalter brengt half jaar droogte en hitte in kaart

Gepubliceerd op maandag 5 april 2021
De zomers worden steeds warmer en droger. Omdat meten gelijk staat aan weten, doet het lokaal bestuur mee aan CurieuzeNeuzen in de Tuin. Dat onderzoek brengt zes maanden lang de hitte en droogte in kaart in heel Vlaanderen en dus ook in Aalter.

Elke zomer volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Er verschijnen dorre plekken in het gazon, bomen verliezen vroegtijdig hun bladeren en ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte. Als lokaal bestuur wil Aalter ook graag weten of onze gemeente het hoofd koel kan houden tijdens een hittegolf en neemt het deel aan CurieuzeNeuzen in de Tuin!

Meetpunt in Aalter

Met een netwerk van 5.000 meetpunten onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte? Van 3 april tot en met 2 oktober 2021 zal er een meetpunt op ons grondgebied staan.

Live informatie

Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Die sensor zendt dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen én naar Aalter, zodat ook wij als lokaal bestuur live de hitte en droogte in onze gemeente kunnen opvolgen. De resultaten volgen in december 2021. Daar kunnen dan de nodige acties aan gekoppeld worden. Meer info over het onderzoek vind je op curieuzeneuzen.be/het-onderzoek.