Aalter bereidt zich voor op mogelijke vierde prik: vaccinatiecentrum verhuist naar Warande-Boomgaardstraat

Gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2022
Elke volwassen Aalternaar kreeg een boosterprik en ook onze jongste inwoners konden intussen langsgaan voor hun eerste prik. Om de sporthal terug aan de sportclubs aan te bieden en voorbereid te zijn op een mogelijke vierde prik, verhuist het vaccinatiecentrum naar de voormalige hoofdbibliotheek.

Het lokaal bestuur startte vorig jaar een eigen vaccinatiecentrum op om de Aalternaar dichtbij huis te kunnen vaccineren. Er werden in 2021 in totaal 55.000 eerste, tweede en derde prikken gezet. Omdat de coronacijfers in november piekten, waardoor huisartsen en testcentra overbevraagd raakten, nam het lokaal bestuur zijn verantwoordelijkheid en zette (samen met Huisartsenwachtpost Meetjesland) een Zorgmeldpunt of testcentrum op in het Sportcafé van het Sportpark Aalter-centrum. Mogelijk is het vaccinatieverhaal nog niet ten einde.

Klaar voor de toekomst

Het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) buigt zich momenteel over de booster bij de jongeren van 12 tot 18 jaar. In ons land zullen mensen met een ernstige afweerstoornis al zeker een nieuwe boosterprik krijgen. Er is ook al sprake van een 4de prik voor iedereen.

Omdat Aalter klaar wil zijn zodra er nieuwe vaccinatiemaatregelen afgekondigd worden, ging het lokaal bestuur op zoek naar een meer permanente locatie voor een vaccinatie- en testcentrum. De keuze viel op de vroegere bibliotheek in de Boomgaardstraat: die gebouwen staan sinds de ingebruikname van ArtA’A leeg, verkeren nog in goede staat en kunnen relatief snel omgebouwd worden tot een nieuw vaccinatiecentrum. Bovendien is er met de Warandeparking ook voldoende parkeerruimte in de buurt.

Sporthal gaat vanaf maandag 7 maart 2022 terug naar de clubs

Door het centrum te verhuizen, kan de sporthal aan de kant van de Sportlaan – die een jaar lang fungeerde als vaccinatiecentrum - terug naar de (sport)verenigingen, die vragende partij waren om snel weer terug te kunnen sporten op hun vertrouwde stek. Het lokaal bestuur had oren naar die wensen. Sport zorgt immers voor een gezonde geest in een gezond lichaam, wat in tijden van corona nog extra belangrijk is.

In februari nog vaccinaties in Sportpark

De geplande vaccinaties voor februari blijven nog gewoon plaatsvinden in het Sportpark Aalter-centrum. Als alles volgens plan verloopt, verhuist het vaccinatie- en testcentrum in de week van maandag 28 februari 2022 naar de Boomgaardstraat. Het is de bedoeling om de sporthal uiterlijk op maandag 7 maart 2022 opnieuw vrij te geven aan de verenigingen én meteen ook de vaccinaties te hervatten op de nieuwe locatie.

Vaccinaties bij kinderen

Aalter haalt een goede vaccinatiegraad bij de kinderen van 5 tot 11 jaar. Het lokaal bestuur doet intussen een warme oproep aan iedereen die nog geen prik kwam halen, om zich alsnog te laten vaccineren.

Kinderen worden zelden ernstig ziek bij een coronabesmetting. De vaccins worden vooral ingezet om:

  • klassen open te houden;
  • quarantaines te vermijden;
  • kinderen te laten deelnemen aan activiteiten;
  • grootouders niet te besmetten.

Vaccinatie van kinderen vermindert de circulatie van het virus in omgevingen met veel kinderen, zoals scholen.

Het kindervaccin:

  • kan helpen om zeldzame ernstige covid te vermijden;
  • kan kinderen met chronische gezondheidsproblemen beschermen;
  • is veilig en wordt goed verdragen.