Vijfringenkruis

Hoek Hageland – Vijfringenstraat Dr. M.A. haus – Vijfringengoed in Aalter

Langs de oude Brugse heirweg stond ongeveer halfweg tussen Brugge en Gent een vermaarde hostelrie ende herberghe, de Vijf Ringen genaamd. De reizigers, die van de Brugse heirweg gebruik maakten, konden halt houden bij de Vijf Ringen, om hun paard te laten rusten en zelf een frisse kan bier te drinken.

Tijdens de godsdiensttroebelen werd bij de Vijf Ringen, als bescherming tegen de invallen van de Hollandse Vrijbuiters, een klein fort gebouwd. Door de rondtrekkende troepen werd het platteland zeer onveilig gemaakt, zodat nog weinig reizigers op stap durfden te gaan. De hofstede en de herberg werden dan ook verlaten en kwamen volledig tot verval. Na de godsdiensttwisten is de rol van de Vijf Ringen als herberg uitgespeeld en werd het een gewoon landbouwbedrijf. De huidige eigenaar heeft daar nu een villa gebouwd middenin een prachtig park. De hofstede, die bij de eigendom hoort, heeft haar oorspronkelijke karakter nog goed bewaard.

Nabij de Vijf Ringen staat een opmerkelijk veldkruis, omgeven door het groen van de lindebomen. Over de oprichting van het kruis is weinig geweten. Het kruis van de Vijf Ringen staat vermoedelijk op of dichtbij de plaats waar Walter de Marvis, bisschop van Doornik, een kruis tekende tijdens zijn rondreis in 1242. Tijdens die reis wou hij de grenzen van een aantal parochies vastleggen.

Aan de voet van het kruis werd een gedenksteen geplaatst. Die herinnert aan leden van de familie Haus, omgekomen in Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en aan luitenant-kolonel August Haus, commandant bij het Geheim Leger.