Nieuwe Benelux Tour komt naar Aalter én passeert in vijf deelkernen

Gepubliceerd op maandag 16 augustus 2021
De internationale wielertop komt op donderdag 2 september 2021 opnieuw naar Aalter, ditmaal voor de nieuwe Benelux Tour. Dat is de opvolger van de BinckBank Tour, die al meermaals te gast was in onze gemeente.

De wedstrijd start aan parking Aard (Brouwerijstraat) in Aalter-centrum, maar ook in Sint-Maria-Aalter, Knesselare, Ursel en Bellem kan je de renners zien passeren. Er is ook een namiddagprogramma met optredens op de Markt.

Na twaalf jaar Eneco Tour en vier jaar BinckBankTour gaat de enige UCI WorldTour-rittenkoers op Belgische en Nederlandse bodem voortaan door het leven als de Benelux Tour. De start wordt op maandag 30 augustus gegeven in het Friese Surhuisterveen en de slotrit eindigt op zondag 5 september in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. De eerste rit op Vlaamse bodem brengt de renners op donderdag 2 september van Aalter naar Ardooie.

Toppers aan de start

Met Mathieu van der Poel, Tom Dumoulin en Mike Teunissen staan alvast drie ambitieuze Nederlanders aan de start. Voor de Belgische bondscoach, Sven Vanthourenhout, zal de Benelux Tour zelfs mee bepalend zijn voor de laatste knopen die moeten doorgehakt worden bij de WK-selectie. Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Philippe Gilbert en Tim Wellens zetten hun zinnen in elk geval al op de Benelux Tour. Dat geldt ook voor Marc Hirschi, Søren Kragh Andersen, Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko en Mads Pedersen.

Aalterse traditie

Het is intussen de achtste maal (vier keer Eneco Tour, driemaal BinckBank en nu de eerste Benelux Tour) dat de internationale wielertop naar onze wielergemeente komt. Op de erelijst prijken ronkende namen als Tony Martin, Lars Boom, Zdenek Stybar, Tim Wellens, Niki Terpstra, Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel, die vorig jaar won. Aalter kijkt er dan ook naar uit om de renners én de supporters in de meest veilige omstandigheden te verwelkomen op dit groots wielerevenement.

Start, tussenspurt en plaatselijke ronde

Het wielerfeest start al bij de presentatie van de renners, die – in tegenstelling tot vorig jaar – deze keer wél door het publiek kan bijgewoond worden. De koers start aan parking Aard (Brouwerijstraat) in Aalter-centrum en gaat van daaruit richting Sint-Maria-Aalter, Knesselare, Ursel en Bellem. Dan volgt een nieuwe doortocht én tussensprint aan het gemeentehuis en kunnen ook de inwoners van Sint-Maria-Aalter en Knesselare de koers nog een tweede keer zien passeren.

Programma

 • 9.50 u: presentatie renners (parking Aard)
 • 11.00 u: start (parking Aard - Brouwerijstraat)
 • 11.10 u: passage Sint-Maria-Aalter
 • 11.15 u: passage Knesselare
 • 11.25 u: passage Ursel
 • 11.30 u: passage Bellem
 • 11.40 u: doortocht en tussensprint (gemeentehuis - Europalaan)
 • 11.45 u: tweede passage Sint-Maria-Aalter
 • 11.50 u: tweede passage Knesselare

Gedetailleerd parcours door Aalter

De renners volgen dit parcours door Aalter: Brouwerijstraat, Stratem, Aalterstraat, Blekkervijverstraat, Knesselaarsestraat, Hoekestraat, Aalterseweg, Urselseweg, Urseldorp, Rozestraat, Berkenstraat, Gottebeekstraat, Kloosterstraat, Zwagershullestraat, Leistraat, Moerstraat, Bellemdorpweg, Oostmolenstraat, Weibroekdreef, Spoorweglaan, Hoefijzer, Loskaaistraat, Fatimastraat, Sint-Maria-Aalterstraat, Europalaan, Brouwerijstraat, Stratem, Aalterstraat, Blekkervijverstraat, Knesselaarsestraat, Hoekestraat, Aalterseweg, Veldstraat, De Plaats, Kloosterstraat, West-Vlaanderen.

Bekijk ook een handige overzichtskaart van de route op www.aalter.be/beneluxtour.

Artiesten in de kiosk

Aalter wil van donderdag 2 september 2021 een extra feestelijke dag maken en koppelt er nog een ontspannend namiddagprogramma aan met optredens in de kiosk op de Markt.

 • 14.15 u: The Gentlemen (Aalternaren Jason Bradley en Chris Clark)
 • 15.15 u: Celien Hermans (dochter van Margriet)
 • 16.15 u: Gene Thomas

Respecteer de coronaregels, vergeet je mondmasker niet en kom met de fiets

Het lokaal bestuur doet een warme oproep aan elke supporter om de geldende coronamaatregelen na te leven, je mondmasker te dragen en met de fiets naar het evenement te komen.

Alle info vind je via www.aalter.be/beneluxtour en www.beneluxtour.eu.