1000 km voor Kom op tegen Kanker

Opgelet corona-maatregel: de 1000 km voor Kom op tegen Kanker kan helaas niet plaatsvinden tijdens het Hemelvaartweekend door de coronacrisis. Mogelijks wordt het evenement uitgesteld naar de zomer of het najaar.

Samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker. Vier dagen lang. Dat is ‘De 1000 km voor Kom op tegen Kanker’, een fietsvierdaagse waarbij gesponsorde renners alleen of in team duizend kilometer afleggen. De deelnemende teams zamelen vooraf een bedrag in om te mogen starten. Vorig jaar brachten honderden ploegen op die manier 5,7 miljoen euro sponsorgeld samen voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Aalter middagstad

De 1000 km wordt gereden in acht etappes van 125 km, twee etappes per dag: vanuit gaststad Mechelen naar de middagstad en terug. Aalter speelt op zondagmiddag 24 mei 2020 met veel genoegen en enthousiasme gastgemeente voor de renners en hun fans.

Publieksopwarmer Gene Thomas en randanimatie

Om 10.30 u op zondagvoormiddag beklimt Gene Thomas het podium van het evenementendorp om het feest van start te laten gaan. Het lokaal bestuur wist de artiest van onder andere ‘Je ne pense plus qu’ à toi’ en ‘Soleil soleil’ te strikken om de sfeer erin te brengen. Er zal daarnaast volop randanimatie zijn: maken van een eigen button, straatanimatie, infostandjes, springkastelen, enz. Doorlopend kan u ook iets te eten en te drinken vinden op het terrein. Ook Geert De Vlieger, Peter Van de Veire, Siska Schoeters en Rani De Coninck, peters en meters van de nationale pelotons en Goedele Wachters en Saartje Vandendriessche, meters van de twee internationale teams, zullen tijdens het evenement van de partij zijn.

Langste erehaag en evenementendorp

Een middagstad is niet zomaar een stopplaats: de aankomst en het vertrek van de pelotons - en de uren ervoor en erna - zijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement op zich. Zo is er een heus rennersdorp, waar de fietsende helden worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld,… De vier middagsteden strijden om de trofee voor de langste erehaag, en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de pelotons warm te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 maar liefst 3.465 mensen de allerlangste erehaag vormden. Voor het grote publiek is er een evenementendorp met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes…

Twee internationale pelotons

Naast de nationale pelotons die elke dag vertrekken en terug aankomen in Mechelen, rijden er ook twee internationale ploegen mee. De internationale pelotons bestaan enkel uit solofietsers. De groepen reizen op de vooravond van het Hemelvaartweekend vanuit Brussel richting Rennes. Op donderdagochtend beginnen de internationale fietsers, net als de ‘collega’s’ op Vlaamse bodem, aan hun vierdaagse tocht richting Mechelen. Op zondag 24 mei 2020 rijden de internationale renners de grens van Frankrijk met België over. Aalter is dus de enige middagstad die de internationale pelotons mag ontvangen.

Vrijwilligers gezocht!

Draag je steentje bij aan het evenement door jou als vrijwilliger aan te melden! ‘Kom op tegen Kanker’ en het lokaal bestuur willen de fietsers en het publiek zo veel mogelijk in de watten leggen, maar kunnen dat niet alleen. Er zijn verschillende taken te verdelen: de fietsers registreren bij het vertrek, bedienen in het restaurant tijdens de middagstops, helpen bij de bagagestand... Zin om een handje toe te steken? Meld je dan snel aan via www.de1000km.be/vrijwilligers en geniet zo op een heel speciale manier mee van de topsfeer van ‘De 1000 km’.

Hoe kom ik naar de ‘1000 km’?

De fiets is hét aan te raden vervoersmiddel op zondag 24 mei 2020. De organisatie van de ‘1000 km tegen Kom op tegen Kanker’ zorgt ervoor dat alle bezoekers, maar ook de bewoners (met of zonder wagen), zich zo vlot mogelijk naar en van het feestterrein kunnen begeven. Het lokaal bestuur is er zich bewust van dat er die dag ook andere activiteiten plaatsvinden. Ook daar wordt rekening mee gehouden. In een volgende editie van TotAalter worden de tijdelijke verkeersmaatregelen uit de doeken gedaan.