Artemeersmolen

De Artemeersmolen is een ronde stenen korenwindmolen, zonder gaanderij, gebouwd op een molenberg. Hij staat op de grens van Oost- en West-Vlaanderen, dicht bij de gemeentegrens van Poeke en Kanegem. De molen is te bezichtigen en te bezoeken als hij in werking is (voor contact, zie de hieronder vermelde website).

De molen werd in 1810, vermoedelijk door Karel Wibo, opgetrokken als opvolger van de vroeger nabij gelegen houten Eekhoutmolen in Kanegem. Nu is de molen eigendom van Solange Goeminne - Van der Schueren uit Zulte. De Artemeersmolen was oorspronkelijk zowel een olie- als korenmolen. Het oliewerk werd rond 1914 verwijderd. In oktober 1918 werd de molen zwaar beschadigd door het oorlogsgeweld van het vertrekkende Duitse leger.

Tot in 1975 lag op de begane grond een Ruston-dieselmotor voor de aandrijving van de mechanische maalderij. Deze werd toen als schroot verkocht. Een korte periode is de molen eerst als restaurant en daarna als privéwoning gebruikt geweest. De restauratie van de molen, door de broers van Peel uit Gistel, dateert van 1975-1976. Bij ministerieel besluit van 1985 werden de molen en de omgeving, omwille van hun historische en de industrieel-archeologische waarde, beschermd.

Meer info via www.artemeersmolen.be en www.molenechos.be/molen.php?AdvSearch=154.

De molen is eigendom van beroepsmolenaar Mike Ekelschot uit Poeke.

Bekijk de openingstijden en bezoekmomenten.