75 jaar bevrijding (1944-2019)

Gepubliceerd op donderdag 20 juni 2019
Het is precies 75 jaar geleden dat de Eerste Poolse Pantserdivisie in 1944 Aalter bevrijdde van de Duitse bezetter. Aalter is haar Poolse bevrijders heel dankbaar en viert dat in juli met de expo ‘Gepantserde Vleugels’ en de filmvoorstelling ‘Vechten voor anderen, sterven voor Polen’.

In oktober volgt het tweede luik van ‘75 jaar bevrijding’. Dan herdenkt Aalter haar Poolse bevrijders met een muzikale taptoe, een ceremonie en bloemenhulde (16.00 u) aan het Polenmonument in Ter Walle.

Expo: ‘Gepantserde Vleugels’

In de nacht van 11 op 12 september trokken de laatste Duitsers zich terug uit Aalter-Brug, Knesselare en Ursel, nadat er dagenlang zwaar slag was geleverd in Aalter-Brug om de brug over het kanaal in te nemen. Daarbij sneuvelden heel wat Polen en burgers. De tentoonstelling ‘Gepantserde Vleugels’ vertelt hoe de Eerste Poolse Pantserdivisie onze gemeente bevrijdde.

  • Van maandag 1 juli tot en met zaterdag 27 juli 2019, tijdens de openingsuren in het gemeentehuis Aalter-centrum (Europalaan 22). Gesloten op donderdag 11 juli 2019. De toegang is gratis.

Film: The Polish Liberators: Vechten voor anderen, sterven voor Polen

Tien Poolse veteranen vertellen hoe ze aan de zijde van de geallieerde troepen meehielpen om Europa te bevrijden. Regisseur Bart Verstockt verzorgt de inleiding.

  • Op vrijdag 19 juli om 20.00 u in het auditorium van het gemeentehuis Aalter-centrum. De toegang is gratis.

Bloemenhulde, muzikale taptoe & luchtdefilé

80 jaar geleden werden de oorlogsvliegvelden in Aalter en Ursel aangelegd. 75 jaar terug, eind 1944, was Ursel bijzonder belangrijk voor de verdere bevrijding van West-Europa. Dit alles wordt herdacht met een muzikale taptoe met onder meer de deelname van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht. Tijdens de taptoe zal er met een luchtdefilé eer betoond worden aan allen die zich inzetten voor onze vrijheid en in het bijzonder aan de Belgische piloten die tijdens W.O. II vlogen van op de vliegvelden van Aalter en Ursel.

  • Op zaterdag 5 oktober 2019 om 16.00 u (muzikale bloemenhulde) aan Ter Walle en 18.30 u aan het gemeentehuis Aalter-centrum (taptoe). Meer info via www.aalter.be/bevrijding.